Stafesten arrangeras på sex orter runt om i landet. För första gången var turen kommen till Jönköping med IK Hakarpspojkarna som lokal arrangör och med start och målgång i Knektaparken.

– Marathongruppen ville sprida och förnya Bellmanstafetten och samarbetet med Unicef. Därför har man spridit arrangemanget och skapat en tour på fem orter utanför Stockholm. Vi fick en förfrågan om vi ville vara med och tackade ja, det är alltid roligt med nya saker, säger Mikael Gustavsson, föreningskonsulent i IKHP.

”Ser det som ett test”

45 lag hade anmält sig till den första upplagan i Jönköping. Varje lag bestod av fem personer som var och en sprang en fem kilometer lång sträcka. Det fanns även en promenadklass.

– Intresset har varit skapligt. Vi ser det lite som ett test i år och hoppas att det blir årligt återkommande. Det är ett arrangemang som är tilldragande, och vi tror på det här. Det gäller bara att få in konceptet och ge det lite tid, säger Gustavsson.

Det fanns många företagslag bland de anmälda. Två av dem kom från Husqvarna Group, och för dem blev det som en tävling i tävlingen.

Delar på överskottet

– Vi är med för barnens skull, men även för att ha trevligt tillsammans. Vi har inte hört så mycket om det här innan, men det blir kul att testa på, säger Olof Gredegård förväntansfullt.

– Vi vet att vi inte kommer att vinna, så vi är här för att ha kul. Sedan ska kämpa mot Husqvarnas andra lag.

Den som deltar i Stafesten bidrar i kampen för att skapa en bättre värld för alla barn. Från anmälningsavgiften skänks 125 kronor direkt till Unicef, och deltagarna har även möjlighet att ge ett eget bidrag. Överskottet delas mellan Unicef, arrangörsklubbarna och Marathongruppen.

Fotnot: Först i mål var Tietos lag bestående av Niklas Agnesund, Linus Davidsson, Jonas Linderholm, Mikael Zachrisson och Arvid Örn.