Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gift kan finnas kvar – marken undersöks

Trafikverket har fått i uppdrag av regeringen att ta tag i sina gamla synder. Nu undersöks flera platser för att se om det finns föroreningar där. Ett av områdena är Visingsö flygplats.

Trafikverket har under fyra-fem år inventerat olika områden i Sverige för att se om det finns några föroreningar kvar och i så fall sanera dessa. Under de senaste två åren har arbetet varit mer intensivt och nu har en ny lista tagits fram på områden som ska undersökas, bland annat Visingsö flygplats.

– Ett första steg är att se över områdena och se om det finns några föroreningar kvar. Man vill veta hur det ser ut och nästa steg är att göra en riskbedömning. Därefter görs en provtagning och eventuell sanering, berättar konsult Torvald Bergström vid Orbicon AB, som är med och jobbar med inventeringen.

”Känner smaken”

Han tror inte att det handlar om några större föroreningar som kan finnas på Visingsö flygplats, utan tror att det handlar om föroreningar som kan gå att jämföra med en bensinmack i storlek. Inventeringen av flygplatsen väntas göras i slutet av oktober eller början av november.

– När det handlar om flygplatser kan man hitta alltifrån rester av flygbränsle till pfas och pfos. De senare handlar om en grupp kemikalier som diskuteras mycket nu. Visingsö har inte haft dessa kemikalier vad jag känner till, det är mer de större flygplatserna. Men flygbränsle är inte omöjligt att vi hittar i marken på Visingsö, säger Torvald Bergström.

Är det farligt om det skulle finnas flygbränsle i marken på Visingsö flygplats?

– Så vitt jag vet finns det inga brunnar med dricksvatten i närheten. Det är också ett ämne som är precis diesel, du känner smaken innan du hinner få i dig några höga halter. Men det är alltid viktigt att undersöka dessa områden, säger Torvald Bergström.

Jönköpings flygplats finns inte med på den listan över platser som ska inventeras just nu.