Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har kommunen råd att bortse från denna draghjälp?

Den förbeställda cykeltaxin stod och väntade på mig då jag kom till Piren. I den nyrenoverade hamnen åkte båtarna ut och in. Med den svaga vinden i ryggen och behagliga värmen åkte vi mot Liljeholmen och Dag Hammarskölds ”playa” (heter så sedan några år tillbaka). Inom några minuter var vi framme vid playan i höjd med järnvägsundergången. Studenten tackade för betalningen och åkte vidare.

Här är det mycket folk rörelse som njuter av det fina vädret. Solsängarna denna dag har en strykande åtgång. Glass och drickaförsäljarna gör goda affärer.

Ute på Vättern ser jag en passagerarbåt som lämnat Piren med slutdestination Alf Henrikssons brygga i Huskvarnaån. Denna båt lägger också till vid en brygga strax intill sandbankarna. I fjärran syns Visingsö. Denna historiska och mytomspunna Ö lämnar ingen oberörd.

En kritvit sand som blänker i solskenet möter sina gäster denna söndag. Rent och fint på stranden är det numera sedan några år tillbaka. Papperskorgar finns i stort antal. Vidare städas och maskinkrattas stranden varje morgon.

I början av playan ligger också en restaurang som heter Liljan. Restaurangen som funnits här i många år har utvecklat sin affärsrörelse och samtidigt bytt namn som påminner om dess stadsdel. Kommunen hart byggt en brygga så att båtburna gäster också ska känna sig välkomna till denna del av vätterstranden.

På vissa platser utmed stranden kan man se grupper av träd som ger en behaglig svalka i värmen. Det är människor överallt på denna Jönköpings Copacabana. Jönköping har blivit vida känt för sin centrala playa. Olika svenska dialekter blandas här och det hörs även främmande språk.

Med restaurang Liljan i ryggen går jag vidare österut. Inte långt därifrån ligger den nygjorda boulebanan som idag är välbesökt. Man ska idag kora vem som är bäst i Jönköpings kommun. Ett stycke härifrån pågår en beachvolleymatch mellan två av traktens lag. I närheten av dessa arenor finns sjöbodar med fisk till försäljning.

Jag går vidare. Möter många taxicyklar med nöjda passagerare. Nu är jag framme vid Rosenlund. Denna del av Dag Hammarskölds playa är den mest utvecklade. Här finns flera restauranger att välja på med alla bekvämligheter. Jag går bort till den lagun som nu finns här. En av badhytterna är ledig så jag går in där och tar på mig mina medhavda badbyxor. Ett stycke från lagunen ligger Rosenlundsbryggan. Denna dag är det tät trafik till och från bryggan.

Efter att ha svalkat av mig i det 21 gradiga vattnet känns det skönt att få gå upp till Rosenlunds herrgård för lunch. En utomhusscen finns här för historiska gestaltningar. Senare denna dag ska Magnus Ladulås uppträda på scenen. Musiken har givetvis sin givna plats. Med utsikt över Vättern finns en punschveranda där man kan sitta med sin punsch och se när solen går till nattvila. Jag betalar notan och går ner till playan. Vinkar till mig en cykeltaxi för färd till Piren.

Ovanstående är en vision av Vätterstranden med omgivning. En pärla som är värd att putsas upp till sitt rätta värde. För en ringa peng och få mångfalt tillbaka kan kommunen här utveckla denna strand till något som gör Jönköping känt inte enbart i Sverige utan även utomlands.

Kommunen står för infrastrukturen och näringslivet för återstoden. En oslagbar kombination i möjligheternas kommun. Den amerikanska mediejätten CNN har listat Vätterstranden som en av världens tjugo bästa badplatser. Har kommunen råd att bortse från denna draghjälp?

Kjell Krantz

Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel