Skapandet av isskulpturer blev som en final på veckans pop up-konsthall som Österängens konsthall har haft på Lantmätargränd i city.

Mario Rojas och Tomás Lara har bägge gjort ett stort antal offentliga uppdrag och utsmyckningar. Tomás Lara är lärare på högskolan på Kuba och är en känd skulptör där. Det är första gången de bägge konstnärerna arbetar tillsammans.

När Mario Rojas skulle börja med sin isskulptur och märkte att isen snabbt började smälta fick han ett infall. Han bestämde sig för att skapa ett foster av lera och placera det inne i isskulpturen.

– Det var en slump att jag valde att göra det som ett barn med navelsträng. Från början var blocket mer kompakt, men eftersom det är så varmt nu så blev det ändrade planer. Skulpturen talade helt enkelt om för mig att göra en annan form på det hela och med barnet inne i isen får man ett annat perspektiv, berättar Mario Rojas och förklarar att skulpturen hade blivit större om det varit kallare utomhus.

Isen kommer både från ett café i Gränna och från en stor dunk som Mario Rojas haft utanför sin ateljé.

– Jag har varit skulptör så länge jag kan minnas. Jag behärskar de flesta tekniker och njuter verkligen när jag skulpterar, berättar Mario Rojas.

Se filmen när konstnärerna arbetar på Lantmätargränd.