Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har vänt hem - som en bättre spelare

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

Han lämnade Jönköpings Södra för att få spela seniorfotboll. Efter två framgångsrika år är Max Watson tillbaka hos "de gröne" – med betydligt mer erfarenhet i bagaget. – Jag har framför allt mognat i mitt spel, säger han i en längre intervju med Jnytt.

Vi bestämmer träff på Max Watsons favorithak på Torpa, och det märks att 22-åringen trivs med att vara hemma igen. Eller nästan hemma är kanske bättre att säga eftersom han är uppvuxen i Bankeryd.

– Det känns riktigt kul att vara tillbaka. Jag har gått alla steg i ungdomslagen i J-Södra och har alltid siktat på att spela i a-laget. Det kanske blev en annan väg än jag trodde från början, men nu känns det skönt att vara tillbaka, säger han innan han tar en första klunk av kaffet.

Kommer tillbaka till samma J-Södra som du lämnade?

– Det är klart att det är lite annorlunda, bland annat för att det har varit ett tränarskifte. Men det finns en stark ryggrad med många spelare som har varit med länge och som för kulturen vidare. Det är lite skillnad, men mycket är samma.

"Jättetacksam fick chansen"

Max Watson följde inte med J-Södra upp i allsvenskan utan har de två senaste säsongerna varit utlånad till Norrby. Där spelade han omgående till sig en ordinarie plats och den behöll han tiden ut hos boråsarna som gick upp och höll sig kvar i superettan.

– Jag är jättetacksam att jag fick chansen att spela seniorfotboll kontinuerligt. Det gick bra både för egen del och för laget, och med facit i hand är jag jätteglad att jag valde att gå på lån, säger Watson, som menar att superettan håller hög kvalitet.

– Det är en klurig serie. Det är jämnstarka lag och alla slår alla. I Norrby hade vi inga riktiga förväntningar på oss. Med tanke på förutsättningarna, att vi tränade och alla hade något vid sidan av fotbollen, gick det bra.

Watson summerar tiden i Norrby som lärorik och värdefull. Han har skaffat sig viktig erfarenhet både på och vid sidan av fotbollsplanen, något som han nu ska ta med sig i J-Södra.

– Jag har framför allt mognat i mitt spel. I seniorfotbollen är varje poäng sjukt viktig. Jag fick lära mig att spela efter det, mycket är resultatbaserat. Jag var lite skadebenägen i J-Södra, men nu känner jag att jag klarar av att spela 26-27 matcher på en säsong, säger han, och fortsätter:

– Att bo hemifrån var lärorikt. Jag fick stå på egna ben och tvätta och diska själv. Det var jätteviktigt att lära sig att ta hand om sig själv. Sedan spelade det in att det bara var en timme bort från Jönköping.

Att du valde Norrby verkar inte vara något du ångrar.

– Absolut inte. Ur fotbollssynpunkt var det bra att få spela seniorfotboll, det handlar om att spela matcher och prestera.

Både likheter och skillnader

Efter den gångna säsongen, då J-Södra degraderades från allsvenskan, var det ett ganska givet val att återvända till Jönköping och spela i superettan på hemmaplan.

– Jag har inte haft koll ifall andra klubbar har varit intresserade. Det kändes naturligt att återvända eftersom jag har ett år kvar på kontraktet och jag känner att jag kan ta mig in här nu.

Mycket är sig likt i J-Södra, men inte allt. Jimmy Thelin har flyttat till Borås för att träna Elfsborg och han har ersatts av Jörgen Wålemark. Watson konstaterar att det finns både likheter och skillnader mellan de båda tränarna.

– De är åt ungefär samma håll, vi ska försöka dominera matcherna. Vi har testat att spela med trebackslinje och det blir lite annorlunda i olika situationer och vinklar. Mycket är sig likt men det blir lite rakare.

Har ni förutsättningarna för att spela med trebackslinje?

– Det är klart. Vi har många bra spelare med bra kvaliteter och som är vana vid det. Det viktiga är att vi kommer in i det, alla vet vad som ska göras och drar åt samma håll.

Hur har det fungerat, tycker du?

– Bakåt har det varit helt okej, vi har inte släppt in så mycket mål. Däremot har vi blivit lite baktunga, men det beror mest på att det är nytt och att det inte har satt sig än. Vi testade det någon gång i Norrby men det har inte varit något över lång sikt.

Vad föredrar du?

– Det spelar inte så stor roll, det är ingen jättestor skillnad. Jag föredrar att spela centralt eller till höger oavsett. I en trea kan man stöta hela tiden, men i en fyra får man avväga vad man har bakom sig. Droppar man i en fyrbackslinje blir det en trebackslinje även då.

J-Södra har växlat mellan tre- och fyrbackslinje under försäsongen, och det lutar åt det sistnämnda i seriepremiären mot Gais.

Det är hård konkurrens om mittbacksplatserna. Erik Moberg och Anton Liljenbäck har värvats in och Joakim Karlsson är kvar sedan tidigare. Dessutom värvades Marcus Johansson in sedan Moberg skadat sig.

– Det är konkurrens som i alla andra lag. Det gör att alla måste vara på tårna, och jag ser inte det som en nackdel utan att alla måste prestera.

"Finns jättebra kvalitet"

Vad blir viktigt eftersom flera mittbackar är nya i klubben?

– Just att man är alert och framför allt förstår hur vi ska spela. Kan alla det spelar det inte så stor roll eftersom vi känner varandra utanför planen, och det tar man med sig in på planen.

Det känns som att 2017 blir det viktigt år för dig. Håller du mer?

– Precis som alla andra år handlar det om att prestera. Jag vill något med min fotboll, och J-Södra är förhoppningsvis inte min slutdestination utan jag hoppas ta mig vidare. Jag vet att jag klarar av seniorfotboll. Innan visste jag inte var jag stod, men nu är jag mer säker i mig själv.

J-Södra vill ta sig tillbaka till allsvenskan, allra helst redan i år, men för att lyckas med målsättningen gäller det att ha rätt fokus och fortsätta på den inslagna vägen.

– Vi behöver göra lite som tidigare, ta match för match och hela tiden ha fullt fokus på nästa uppgift. Vi behöver vara jämna i våra prestationer och jobba inför varje match. Vi ska vara medvetna om vi gör så att det inte blir några dippar och dalar, säger Max Watson, och dricker upp det sista av kaffet.

– Vi vill vinna alla matcher, sedan får vi se efter säsongen hur det blir. Det finns jättebra kvalitet i laget, får vi bara ihop det kan det bli en jättebra säsong. Vi siktar hela tiden på att vinna nästa match.