Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda kritiken inför kvalrysaren

Två av tre lag kommer att ta klivet upp till högsta serien. Men hade Wetterbygden Basketballs sportchef Dennis Aulander fått bestämma skulle samtliga lag ha flyttats upp. – Det lag som inte går upp tvingas gå igenom ett stålbad, säger han inför det stundande kvalet till Basketligan.

På söndagen kom beskedet att AIK inte kommer att delta i kvalet till Basketligan dam (BLD). Orsaken är att det finns brister i klubbens ekonomi och organisation.

– Det är beklagligt men jag är inte ett dugg överraskad, och jag är rädd att fler kommer att drabbas. De senaste veckorna har tre lag, varav två i ettan, aviserat att de ska avveckla verksamheten, säger Dennis Aulander.

Vad beror det på?

– Damidrotten generellt är en förlustaffär. Det är svårt att attrahera publik och sponsorer, och det blir svårt att även attrahera spelare och ledare till en serie där man vinner de flesta matcherna med 30 poäng.

Gör upp om två platser

Kvalet kommer därför att spelas med tre lag – Uppsala Basket, Högsbo och Wetterbygden Sparks – som gör upp om två platser i BLD.

– Jag kan tycka att det är lite synd att det tredje laget kastas åt hundarna. Jag anser att vi, Högsbo och Uppsala hör hemma i högsta serien, och det är synd att det bara finns plats för två lag. Svensk basket kunde ha varit mer pragmatisk och räddat de tre lag som har en tydlig agenda, det hade varit snyggt. Det gagnar ingen när man vinner matcherna med mellan 30-60 poäng, det är svårt att hålla igång sådana verksamheter, säger Aulander.

– Det lag som inte går upp får en diger uppgift att attrahera inte bara spelare och ledare utan även sponsorer, näringsliv och media. Den klubben kommer att gå igenom ett stålbad.

”Rädda en akut situation”

Har du pratat med förbundet om detta?

– Ja, det har jag gjort, men det biter inte riktigt. Jag tycker att de måste visa lite flexibilitet och rädda en akut situation. Svensk klubblagsbasket blöder och division 1 håller för låg kvalitet. Jag tycker att förbundet kunde ha visat någon form av flexibilitet och ta ansvar för den uppkomna situationen

Kvalet inleds på lördag och lagen kommer att spela dubbelmöten mot varandra. För Sparks finns det bara en sak som gäller inför de viktigaste matcherna i den unga föreningens historia:

– Vi är framme dit vi har siktat mot under fyra års tid, och vi ska göra allt i vår makt för att gå upp, säger Dennis Aulander.