Bland Huskvarnabergets backar och mossar, längs delar av John Bauerleden och med fantastisk utsikt över Vättern bjuds deltagarna på en härlig utmaning.

Oavsett om man väljer 22,5 km eller 10 km så får man en löpupplevelse att minnas, lovar arrangörerna. Den långa 22,5 km-sträckan har en totalstigning på över 830 höjdmeter vilket bara de svenska fjällen kan mäta sig med.

Loppet är känt för sin tuffa men vackra bansträckning. Förra året infördes en ny uppskattad ”tävling i tävlingen” som går ut på vem som är snabbast upp för Strutsabacken på slutet av respektive lopp. Tävlingens namn är ”årets Bergatroll” och tilldelas snabbaste man och kvinna uppför Strutsabacken på både 10 km och 22,5 km. Vinnaren i Bergatrolltävlingen erhåller ett handgjort troll av Boine Ek.

Strutsabacken som passeras två gånger på den långa banan har respekt med sig men det verkar ändå vara den som lockar deltagare till tävlingen har vi sett historiskt. Boine Ek är även inblandad i årets medaljer till deltagarna som han tillverkat för hand.

Bland favoriterna på herrsidans långa banan räknas IKHP:s egen elittriathlet Erik Holmberg. På damsidan är tävlingen desto mera öppen. De bästa löparna brukar oftast anmäla sig sent så det kan dyka upp duktiga förmågor in i det sista.