Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hedra Wallenbergs minne

Raoul Wallenberg har tilldelats amerikanska kongressens guldmedalj. Kan vara dags att påminna om det då vi den 27/8 kan hedra honom på Raoul Wallenbergs dagen. Han får den för sina insatser i Budapest i Ungern då han räddade tusentals och åter tusentals judar från förintelsen. Raoul valde bort det bekväma livet i Sverige mot att bli ambassadör i Ungern.

Svenska regeringen kallade hem honom då det började bli för farligt, men Raoul löd inte utan stannade kvar och med sitt liv som insats gjorde han mer än vad man kan begära av en människa. Han stod upp mot Nazismen som ytterst få gjorde och gav sitt liv för att rädda andra människor. I andra världskrigets slutskede blev han tillfångatagen av ryssarna till ett okänt öde.

Amerikanska kongressens guldmedalj är jämte frihetsmedaljen den främsta civila utmärkelsen i USA. Denna medalj utdelas till personer som gjort särskilda insatser för USA då det gäller säkerhet och välstånd. Familjemedlemmar tar emot denna medalj 70 år efter att Raoul inledde sina insatser från att rädda judar från gaskamrarna.

Raoul Wallenberg blev 1981 den andre personen efter Winston Churchill att utnämnas till hedersmedborgare i USA. Sedan dess har ytterligare fem tillkommit.

Raoul är en känd person i USA. Parker, torg och gator är uppkallade efter honom. Sverige kan känna sig stolt över sin Raoul för hans insatser. Detta borde Sverige ta vara på och höja statusen för honom. Eller är vår berömda Jantelag i vägen?

Han stod upp mot den djävulska nazismen och bidrog på så sett till dess nederlag. Vi kan alla hedra Raouls minne genom att följa i hans spår och göra vad vi kan för att förpassa denna djävulska nationalistiska ideologi till historiens skräphög. Till denna skräphög kan även dess bruna avarter läggas.

Kjell Krantz (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel