Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya A6-center börjar ta form

Förvandlingen av A6 Center är i full gång. Redan till hösten ska den första etappen av ombyggnaden står klar med en restaurangavdelning som omfattar världens matupplevelser. På en av de största väggarna i den nya byggnaden har en street art-målning börjat ta form.

När stadsbyggnadsnämnden i januari 2016 klubbade igenom bygglovet för den stora ombyggnationen av A6 Center hade det inte skett några större förändringar sedan invigningen 1987. I och med moderniseringen av köpcentrumet ska människor utanför Jönköping lockas till A6, som vill återta positionen som en av Sveriges ledande handelsplatser.

Planerna för A6 omfattar till- och ombyggnader som sträcker sig över 29 000 kvadratmeter. I februari 2016 påbörjade man den första etappen som ska stå klar till hösten 2017. Det handlar om en restaurangavdelning med matupplevelser från världens alla hörn och mitt i ombyggnaden befinner sig just nu Victor Egerbo tillsammans med graffitikollegan Clown.

Mångfald och stadsutveckling

Tillsammans med sina uppdragsgivare har de båda graffitikonstnärerna tagit fram en muralmålning som just nu håller på att ta form på en av de största väggarna i den nya byggnaden. Tanken är att målningen, i ett växande Jönköping, ska spegla mångfald och stadsutveckling.

- Målningens tema är hela världen. Att hela världen ryms på A6 och att hela världen ryms i Jönköping. Hela visionen är att ta världen till A6, eller A6 till världen, säger Victor och fortsätter:

- Förhoppningen är att den ska kunna säga någonting till många, så det finns många olika språk med i målningen och många olika färger så att vi får fram mångfalden.

"Superkul att det satsas"

Till vardags driver Victor det egna graffitiföretaget Lysande, som även finns på Instagram under namnet Lysandenu. Han har tidigare målat väggarna vid gamla TV4-huset och företaget Cykelhuset, men målningen på A6-väggen uppskattar han till en av de största i Sverige. En projektor har varit till hjälp för en del av målningen, men resten har konstnärerna målat på fri hand.

- Det är superkul att det satsas på det här. Det är kul att få vara med i bygget och få vara med under hela processen. De har verkligen tänkt igenom det här och målningen är verkligen en viktig del av nya A6.

Jnytt har tidigare berättat om den nya delen av A6 som kommer att invigas senare i höst. Det satsas mycket på mat och redan klara restauranger är Bada Bing, Zocalo, Sen Street Kitchen, Freschii och Sushi Yama.