Det blev en SSL-premiär som Jönköpings IK helst vill glömma.

– Det är en av få matcher där jag tycker att både vi ledare och spelarna inte kan kvittera ut godkänt, säger JIK:s tränare Jakob Olofsson Adelin.

Inledningsmatchen i årets seriespel blev en tung historia för JIK. Mullsjö vann matchen i ett välfyllt Idrottshuset Arenan i Jönköping med 9–4 efter att ha gått upp till en 8–1-ledning efter två spelade perioder.

Nu är det dags för årets andra derby när lagen brakar samman i Nyhemshallen i Mullsjö på söndagseftermiddagen i den första omgången efter VM-uppehållet.

Och JIK jagar alltså revansch.

– Det känns perfekt. Vi möter ett Mullsjö som år efter år siktar på guld och de har rejäl press på sig när de möter oss. Därför blir det en skön känsla när vi möter dem, säger Olofsson Adelin.

– Vi vet att vi kan skaka dem rejält om vi får träff. Samtidigt måste vi få det. Vi behöver komma upp i en hög nivå i vårt spel för att kunna vinna. De riktigt bra lagen kan vinna matcher utan att få fullträff. Där är inte vi. Vi måste gå in och jobba väldigt mycket med vårt eget spel, se till att slita för varandra och få träff på de taktiska bitarna.

Draget: Centern blir back

En av de taktiska förändringarna som JIK gör inför derbyt är ett positionsbyte.

Olofsson Adelin väljer att flytta ner Hannes Blomkvist från center till back.

– Vi har kört på det under uppehållet och det har sett intressant ut. Det känns som vi har hittat en position för Hannes där jag tror att det kommer att gynna laget, säger Olofsson Adelin.

– Samtidigt behöver vi konkurrens eftersom backpositionen är den position där vi är väldigt smala. Det handlar om att vi känner att vi vill ha alternativ och konkurrens. Men vi får även en bollskicklig spelare som får en position där han får ha mycket boll.

Hyllar talangerna efter turbulensen

JIK har sensommaren och höstens problem med spelartapp och brutna kontrakt spelat in 18 poäng på 13 matcher. Laget valde att främst förstärka från de egna leden i stället för att värva in etablerade SSL-spelare.

Klubben ligger just nu nia i tabellen och är bara ett poäng från en slutspelsplats.

– Jag tycker att vi framför allt har fått en fantastisk utveckling på många av våra unga spelare. Det var nog många som var skeptiska hur vi skulle klara av det här. Det enda svaret är att fokuset på träningarna och utvecklingen på spelarna har varit jättebra. Någonstans måste vi se att vi har elva poäng ner till att ha två lag bakom oss, vilket är vårt grundmål, säger Olofsson Adelin.

Läs även

Relaterat till artikeln