Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HFF tvingas bort från Vapenvallen

På söndag spelar Husqvarna FF sin seriepremiär. Men inte på Vapenvallen, utan på Rosenlunds IP. Där ser klubben ut att få hålla till en bit in på säsongen. – Vi får göra det bästa av det, säger Mats Andersson i HFF.

I somras fick Vapenvallens a-plan en helt ny gräsmatta. Tanken var att den skulle vara bättre dränerad och mer regntålig, men under hösten klarade gräsmattan inte det täta matchandet.

Nu står det klart att HFF inte kan spela på sin ordinarie hemmaplan under den närmaste tiden. Det beror dels på problemen som uppstod i fjol och dels på det kalla och utdragna vintervädret.

Spela på naturgräs

– Att snön har smält är ett steg framåt. Förhoppningsvis blir det även lite värme så att tjälen går ur. Det finns en plan om att djuplyfta, fylla på sand och få igång dräneringen så att växtligheten blir normal. Det finns några delar i mittzonen och i den sydöstra delen av planen där vi får bestämma om vi ska byta ut några områden med nytt gräs, säger Peter Hagström, enhetschef på idrott och förening distrikt öst.

Det finns i nuläget ingen prognos om när HFF kan spela matcher på Vapenvallen igen.

– Det är viktigt att planen är helt fräsch innan man går på den. Vår målsättning är att ha en toppenfin plan i slutet av juni eller början av juli. Planen kan bli färdig tidigare än så, allting hänger på väderförhållandena. Om vi får tvåsiffriga temperaturer kan det gå jättefort, säger Hagström.

Vad är det optimala vädermässigt?

– Det är värme och solsken blandat med lite regn.

Enligt den nuvarande planen kommer HFF:s herrar att spela sina två första matcher i söderettan på Rosenlunds IP:s konstgräsplan. Därefter är förhoppningen att den intilliggande naturgräsplanen ska vara i speldugligt skick.

Även dam- och ungdomsmatcher måste flyttas.

”Får gilla läget”

– Vi får gilla läget och hoppas på en gynnsam väderlek så fort som möjligt. Kommunen ska sätta dit läktare och en skylift eftersom matcherna tv-sänds. Det finns risk att vi tappar publik, men vi hoppas att bortfallet inte blir så stort, säger Mats Andersson, arrangemangsansvarig i HFF.

Hur upplever ni att samarbetet med kommunen är?

– Vi har ett bra och gott samarbete. De jobbar efter sina ramar och stöttar och hjälper till.

HFF hade vissa förhoppningar om att få spela söndagens seriepremiär mot Mjällby på Zinkensdamms konstgräsplan, men nu är det alltså Rosenlunds IP som gäller.

– Spelarna hade gärna spelat på ”Zinken”, men det är lite för trångt där och planen är lite för liten i måtten. Dessutom vill Mjällby spela på en mer publikvänlig arena, säger Mats Andersson.