Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historiskt få inbrott – men Jönköping går emot trenden

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Allt är inte nattsvart när det gäller coronaviruset och dess framfart. Nya siffror, som Hem & Hyra presenterar, visar att det inträffade historiskt få inbrott under april månad. April hade till och med det lägsta antalet inbrott som överhuvudtaget finns registrerat i landet, endast 825 stycken.

Det kan till och med vara så att antalet inbrott är det lägsta under en och samma månad i modern tid.

– Denna ligger i alla fall bland de absolut lägsta, om den faktiskt inte är den allra lägsta. April och maj har ofta de lägsta antalet inbrott årsvis. Men man ska komma ihåg att det här är preliminär statistik, så några siffror kan tillkomma eller tas bort, även om det oftast inte är några större skillnader, säger Åsa Lennerö, statistiker på Brå.

Pressar ner

Antalet inbrott har minskat något överlag under de senaste åren. Men hon tror också att situationen med corona just nu, pressat ner statistiken ytterligare.

– Sannolikt är det så att. Det kan till exempel bero på att folk är hemma i större utsträckning.

Situationen i Jönköpings kommun är dock inte densamma som i hela Sverige. I april 2020 anmäldes fem inbrott i kommunen jämfört med fyra under samma månad förra året. En marginell ökning alltså.

I Habo och Mullsjö kommun samt Vaggeryd har man inte sett någon större skillnad.

Störst skillnad när det gäller inbrott ser man i storstadsregionerna där framförallt Stockholm och Malmö sticker ut.