Klassiska resmål som Kanarieöarna och Thailand fortsätter att dominera för ressugna svenskar under sportlovet. Men årets stora uppstickare är Vietnam, Nya Zeeland och Sri Lanka. Vietnam har en bokningsökning på hela 74 procent, det visar färsk bokningsstatistik från Resia. Svenskarna som föredrar skidåkning på sportlovet flyger helst till Zürich.

- Sri Lanka och Vietnam bjuder på så mycket mer än kritvita paradisstränder. Hit åker man även för att njuta av storslagen natur, vilda djur, spännande kultur och pulserande storstadsliv. Många av våra resenärer kombinerar gärna Sri Lanka med Maldiverna i år, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Att Nya Zeeland har en bokningsökning på hela 52 procent är en stor överraskning.

­- Det är ett resmål som ligger väldigt långt bort och biljetterna kostar lite mer. Hit reser man dessutom med reguljärflyg och flygtiden ligger i snitt på 27 timmar. Men jag tror att ökningen beror på många bra flygkampanjer, ett ökat intresse efter storfilmer som The Hobbit och Sagan om Ringen samt naturupplevelser utöver det vanliga, menar Eklund.