Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högstadietiden på 80-talet blev bok

När Maria Richardsson gick på högstadiet upplevde hon att hon hamnade i ett fack där hon inte riktigt kände att hon hörde hemma. Under fredagen släppte hon en bok om fyra tonårstjejer och deras vardag när det gäller såväl mobbning och utanförskap som sexuella övergrepp och hur viktigt det är att vara populär.

Skövdetjejen Maria Richardsson, som gått på Per Brahegymnasiet och som tidigare bott på Råslätt, släpper nu sin första bok. Boken utspelar sig 1986-87 och huvudpersoner är tre tjejer som går i nian och en tjej som är ett år äldre. De är alla mycket olika varandra, men samtliga har någon sorts problem.

Anna är svårt mobbad

Linda är lite utstött och upplever att hon är placerad i ett fack som hon inte vill vara i. Hon drömmer om att bli populär och få många kompisar och hamnar i en tonårsrevolt hemma.

Sofie är skolans populära tjej som hela tiden kämpar med att hålla kvar sin position. Hon upplever att det är viktigt att ha ett visst utseende och tänker noga på hur hon beter sig, men en dag rubbas hennes tillvaro.

Sussie är ett år äldre än de andra tjejerna och bor i en lägenhet med sin alkoholiserade mamma och har en destruktiv tillvaro.

Tydliga minnen

– När jag har skrivit boken har jag själv tänkt tillbaka på min egen högstadietid. Trots att det är 30 år sedan jag gick ut nian har jag tydliga minnen av hur det var att gå på högstadiet. Jag tyckte att det var en jobbig tid. Jag vågade inte vara mig själv och kände att andra hade en bild av hur jag skulle vara och som var svår att ändra på. Men det är ingen självbiografi, berättar Maria Richardsson.

Hon känner att hon saknat en bok om högstadietiden på 80-talet och känner själv att hon kan relatera mycket till den tiden. Hon har själv barn som går i skolan och jobbar i en skolmatsal och upplever att liknande problem som fanns då finns i dag.

– Den största skillnaden är att det nu finns mobiler och datorer, säger hon och förklarar att även om boken tar upp många tunga ämnen så lättas den upp med viss humor emellanåt.

Fick tips från lektör

Lindskog förlag, som ger ut boken, beskriver den som ”rapp och underhållande”. Att få ut boken har varit en process. Efter att ha fått några standard-nej sökte hon själv upp en lektör och fick tips om hur hon skulle skriva för att få boken utgiven. Till slut gick det vägen.

– Nu håller jag på med uppföljningen. Jag är tjänstledig från jobbet för att gå en skrivarlinje på distans så att jag kan utveckla skrivandet. Det är förstås en dröm att kunna skriva på heltid, säger Maria Richardsson.