Louice Halvarsson anses vara en av Sveriges bästa basketspelare någonsin på damsidan, har varit proffs i klubbar i sex länder och har 109 landskamper på meritlistan. Därför var det något av en värvningsbomb när hon skrev på för Wetterbygden Sparks i slutet av 2017.

28-åringen var bidragande till att den bara fyra år gamla klubben tog klivet upp i basketligan i våras. Nu står man redo för debuten i högsta serien – och det går inte att ta miste på den förväntan som råder.

– Det ska bli så jäkla kul. Jag har längtat ganska länge nu, och alla är taggade. Vi har ett bra spel, det gäller att vi slappnar av och har kul och att det inte blir spänt, säger hon inför ett av de sista träningspassen inför seriestarten.

– Vi har himla bra laganda. Vi måste göra det tillsammans, det gäller att vi vågar och tror på det och inte blir passiva.

Den här säsongens basketliga tippas bli jämn och många lag väntas vara med och tampas om slutspelsplatserna. Trots att Stars är nykomling har laget siktet högt inställt.

"Jag känner mig väldigt stark, både fysiskt och mentalt", säger Louice Halvarsson.

Foto Peter Gustafsson

”Gå till slutspel”

– Vi har sagt att vi ska gå till slutspel, och därifrån kan vad som helst hända. Luleå och A3 (Umeå) är topptippade men annars känns det som att alla kan slå alla. Jag tror att vi kan överraska ganska mycket. Det kan gå upp och ner eftersom det är ett ungt lag, men målet är att hålla en jämn nivå och undvika dippar. Det är bra att klubben vågar satsa på unga spelare.

För Halvarsson innebär klubbytet att hon har en annan roll än tidigare. Nu har hon en ledande roll i ett ungt och utvecklingsbart lag.

– Nu ska jag gå in och leda, och det är en helt ny roll för mig. Men ”Frasse” (coachen Francisco Pinto) peppar mig och jag jobbar på det. Jag är inte den typen av spelare, varken i klubb- eller landslag, som säger till de andra vad de ska göra. Det är verkligen nytt för mig.

Känner du dig bekväm med det?

– Ja, jag känner att jag växer av att styra. Jag tror att det bara gör mig till en bättre spelare.

Louice Halvarsson drabbades av en svår skada i januari 2016, då hon slet av hälsenan i samband med träning med sitt dåvarande klubblag Sopron i den ungerska ligan. Ett och ett halvt år senare blev hon mamma till sonen Vincent, och först i början av 2018 var hon tillbaka på basketplanen.

Coachen Francisco Pinto drar upp riktlinjerna på ett av de sista träningspassen inför seriepremiären.

Foto Peter Gustafsson

Tillvaron har förändrats

Det långa uppehållet från matchspel verkar dock ha fört något gott med sig.

– Jag tror att uppehållet från basketen har gjort att jag har kunnat bygga upp kroppen på ett helt annat sätt. Innan dess var det säsong året runt och det gjorde att jag aldrig hann styrketräna på samma sätt som jag har gjort nu. Jag har kört hårt så att jag ska hålla hela säsongen, jag är inte 20 längre.

– Jag känner mig väldigt stark, både fysiskt och mentalt. Så stark som jag är nu tror jag aldrig att jag har varit. Spelmässigt känns det också bra även om jag har missat några öppna lägen under försäsongen.

Efter att ha fött barn har tillvaron förändrats för Louice Halvarsson, som nu har fått andra perspektiv till sin sport. Att kombinera en elitsatsning med mammarollen är inte alltid det enklaste, inte minst eftersom hennes sambo utbildar sig i Norrköping. Men det underlättas av att klubben är behjälplig med en barnflicka som passar Vincent så att hans mamma kan lägga fullt fokus på träning och matcher.

– Nu är jag mer rutinerad och avslappnad än när jag var 25-26 och skadade mig. Då satte jag en helt annan press på mig själv, säger hon.

– Jag älskar basketen precis lika mycket, men förut grubblade jag mycket och kunde knappt sova. Nu glömmer jag bort det så fort jag kan när jag kommer hem. Jag känner att det har gjort mig bättre, jag tror att det har gjort mig mer lugn och trygg.

JnyttTV. Hör vad nyförvärvet Rakel Gyberg säger inför säsongsstarten.