Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får stipendium av prinsen

På tisdag åker Josefine Nordh till kungahuset i Stockholm för att ta emot ett stipendium som prisen kommer att dela ut. Hon är ensam inom ridsporten i Sverige om att få ta emot stipendiet.

Josefine Nordh från Ölmstad rid- och körsällskap jobbar till vardags som ridskolelärare. I början av året ansökte hon om ett stipendium ur prins Bertil och prinsessan Lillians idrottsfond, som förvaltas av Riksidrottsförbundet.

Det gick att få mellan 5.000 och 20.000 kronor och när Josefine Nordh i april fick ett mejl om att hon skulle få den högsta summan trodde hon knappt att det var sant.

– Jag trodde först att det var ett skräpmejl, säger hon och skrattar.

Prov i tre dagar

Pengarna kom väl till hands för att göra klart utbildningen Svensk ridlärare level 2, som hon avslutade i augusti. Josefine Nordh är jätteglad för allt stöd hon fått av Ölmstad rid- och körsällskap, kollegor, familj och vänner.

Josefine Nordh har varit anställd på ridskolan sedan 2015. 2016 påbörjade hon utbildningen till Svensk ridlärare level 1 på distans och pluggade samtidigt som hon jobbade. Sedan blev hon sugen på att läsa vidare och sökte då till level 2.

– Utbildningen har varit på Strömsholms ridskola, halva tiden på distans och resten av tiden på heltid. Vi har varit tolv personer som gått utbildningen. Sista veckan bestod av prov i tre dagar, berättar Josefine Nordh.

Har nått målet

Just nu känner hon att det är skönt att ta en paus från studierna. Framöver finns möjligheten att kunna läsa vidare till level 3, vilket innebär att man ska kunna gå in som ridskolechef och på så sätt få en högre utbildning.

– Men just nu känner jag att jag klarat av mitt mål, att läsa level 2. Nu vill jag landa lite, säger Josefine Nordh, som nu ser fram emot att få ta emot stipendiet av prinsen.

Vilken prins som delar ut det är dock oklart.

– Vi är tio personer från olika sporter som ska få stipendium och jag är den enda från ridsporten. Sedan blir det mingel och middag. Det känns roligt. Jag är en driven person och när jag väl har bestämt mig för något genomför jag det, säger Josefine Nordh.