Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon fick Hall Medias stipendium

Genom föreningar, företag och nätverkande jobbar Mariana Morosanu för en bättre integration. Drivkraften kommer från hennes egna erfarenheter som ny i Sverige. Nu tilldelades hon ”Alla får plats – Hall Medias stipendium för mångfald och integration” – Det känns magiskt, säger hon.

Omgiven av de hon arbetar nära med, forskare, volontärer, nyanlända och företagare, mottog Mariana Morosanu ”Alla får plats – Hall Medias stipendium för mångfald och integration”. Hon tog emot utmärkelsen i Tehusets tidigare lokaler där Circular Centre öppnar i mars. Tårarna gick inte att hålla tillbaka och hon riktade ett stort tack till alla de hon jobbar med.

– Det känns magiskt, att det jag gör uppskattas. Det innebär även ett ansvar att fortsätta göra bra saker. Jag hoppas utmärkelsen kan hjälpa fler att komma i kontakt med mig. För om vi arbetar med de här frågorna tillsammans är det mycket lättare, säger hon.

Circular Centre har integration kopplat till arbetsmarknad som syfte och Mariana Morosanu är initiativtagare, men det är kort sagt inte det första integrationsprojektet hon driver.

Egna erfarenheter

Hon arbetar även med integration och arbetsmarknad genom företaget Business for Inclusion, föreningen Integrera Mera, Jobbmässan för nyanlända och leaderprojeket " validering för integrering".

– Jag utgår mer eller mindre från min egen resa. Jag minns när jag var ensamstående mamma, pluggade till jurist och sökte jobb.

Som juriststudent från Rumänien kom hon 2005 till Sverige. Avlade en kandidatexamen men fick inte de jobb hon sökte inom offentlig sektor.

– Jag fick höra att min svenska inte räckte till. Jag har tagit mig vidare, arbetat inom mitt yrke och är numera hållbarhetskonsult men alla har inte de förutsättningarna att kämpa gång efter gång och det är de jag vill lyfta. För vi har inte råd att mista den kompetensen i samhället, säger hon.

"Ofta stuprörstänk"

Utifrån sina egna erfarenheter arbetar hon mycket med integration gentemot arbetsmarknaden. Hon har inte brist på idéer. En ny tanke är att skapa något slags verktyg där värdet av invandring kan mätas, där kanske stipendiemedlen kan komma till användning.

– Vi måste visa även för de som är invandringskritiska att vi inte klarar oss utan invandring, säger hon.

Vad gäller integrationen i samhället säger hon att hon gärna skulle vilja se mer samarbeten. Ett färskt exempel på det är projektet "validering för inkludering" där flera aktörer är inblandade.

– Det finns ofta ett stuprörstänk, var och en gör sina saker i sina egna organisationer, istället för att vi tillsammans ser till att hjälpas åt, säger hon.

Många nominerade

Det var totalt 39 nominerade som juryn hade att välja på för detta första integrationsstipendium. Det kommer att delas ut ytterligare tre de kommande tre åren.

– Jag blev överväldigad över att så många nomineringar kom in. Jag trodde det skulle finnas ett engagemang men inte att det skulle bli så stort, det har varit alltifrån gräsrötter till större grepp bland nomineringarna. Det känns verkligen häftigt, säger Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare på Hall Media och en av jurymedlemmarna.