Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon har Jönköpings tuffaste uppdrag

 
Stafetten
Visa alla artiklar

Hon är utbildad nationalekonom och forskare på Internationella handelshögskolan. Men Lina Bjerke, 38, är också ordförande för Jönköpings fältrittklubb – en position som beskrivits som det svåraste och mest utmanande ideella uppdraget i kommunen. Här är hennes plan för att ta föreningen in i framtiden.

I den förra delen av Jnytts artikelserie, ”Stafetten”, fick ni läsa om enhetschefen Martin Funck Han ville därefter att Lina Bjerke skulle bli nästa person att intervjuas i ”Stafetten”.

– Hon har kommunens just nu svåraste och mest utmanade ideella uppdrag i att vara ordförande i Jönköpings fältrittklubb. Jag tycker att det vore bra om hon får tala om för omvärlden vilken svår situation man kan hamna i som ideell person i en sådan komplex förening. Vilka utmaningar som finns och framför allt vilken jäkla insats de gör, motiverar han.

Mars 2018. Lina Bjerke, 38, får en fråga. Hennes svar blev startskottet på ett stort uppdrag.

– Bitvis lägger jag nästan hälften av min vakna tid, säger Bjerke.

Uppdraget var inte vilket som helst. Bjerke tog över som ordförande för Jönköpings fältrittklubb. En verksamhet som med flera anställda, drygt sju miljoner i omsättning, hundratals uppsittningar per vecka och cirka 440 medlemmar. Och allt ska från styrelsehåll sköts helt ideellt.

– Det man drivs av är att man ser att det är en sådan fantastisk verksamhet i grunden. Det är fantastiska människor, hästar och en fantastisk anläggning. Jag tror inte det finns någon anläggning som har så fina stall och ridhus som vi har. Det är det som driver mig. Jag ser att det här kan bara bli bättre, säger Bjerke.

Stor anläggning

Synen som möter besökarna när de rullar in på gården vid Jönköpings fältrittklubb är på ett sätt ganska storslagen.

Här – bara ett stenkast från bebyggelsen på Dalvik – ligger flera stall, ridhus och hagar som tillsammans utgör den stora anläggning som Bjerke och hennes styrelse och medlemmar är ansvariga för att driva runt.

Stallens boxar är fyllda med hästar som ägs av såväl föreningen som privatpersoner som hyr en plats. Det är därför inte särskilt förvånande när Bjerke säger att verksamheten nästan måste skötas som ett företag. En stor utmaning för de ideella krafter som brinner för Jönköpings fältrittklubb.

– De stora utmaningarna är att vi är en verksamhet med ganska många ben att stå på. Ridskolan ska vara hjärtat. Det är det som ska vara kärnverksamheten. Det är där all kraft ska komma ifrån. Samtidigt är då utmaningen att vi har en väldigt stor anläggning som vi arrenderar av kommunen. Det är väldigt mycket praktiska saker som då måste göras för att få det här att gå runt. Och det mesta måste ske med ideella krafter. Att kliva in ideellt och agera professionellt i alla lägen är den största utmaningen. Det kan vara väldigt tufft när man bara har ideell tid att sätta till, säger Bjerke.

När Martin Funck nominerade dig sade han att du har kommunens just nu svåraste och mest utmanande ideella uppdrag. Vad har du för tankar kring det?

– Det stämmer. Jag ska inte sticka under stol med att Martin är ett jättestort stöd. De är fantastiska på Kultur och fritid. De stöttar oss med de medel som de kan bistå oss med. Vi är en ideell förening och alla medlemmar är enskilt ansvariga för att det här ska fungera. Det är ideella krafter och det är medlemmarna som röstar fram styrelse och man ska tillgodose sig information om vad som händer. Man måste känna ett ansvar för det här, säger Bjerke.

Ja för det är just medlemmarnas ansvar som mycket hänger på i fältrittklubben.

Föreningen har ett stort arrendeavtal med Jönköpings kommun som måste betalas. Lägg därtill att hästarna ska skötas och anläggningen tas om hand.

– Jag skäller inte på någon medlem men jag tror inte att vi har förklarat för medlemmarna att de har blivit hästägare och ansvarig för anläggningarna tillsammans med övriga medlemmar, säger Bjerke.

– Det behöver bara vara små punktinsatser då och då.

Kanske är det också just Bjerke och hennes kollegor i styrelsen som kommer lyckas ta fältrittklubben in i framtiden.

38-åringen – som flyttade till Jönköping från Linköping 2001 – är utbildad nationalekonom och arbetar som forskare på Internationella handelshögskolan och som analytiker på Jordbruksverket.

Bjerke har ridit under i stort sett hela livet och när hon flyttade en bit söderut föll valet på just Jönköping fältrittklubb där hon red under några år. I dag är det främst ordförandens dotter som aktivt rider i klubben.

Ser framtidspotential

Men även om det finns stora utmaningar för klubben tror Bjerke att framtiden är ljus om vissa saker och ting faller på plats.

– Jag tror att vi har en jättepotential. Alla individer i styrelsen ser på det här på ett proffsigt sätt. Vi måste se på det här som ett företag. Om vi får jobba i lugn och ro kommer vi få ordning på det här och jobba framåt. Det är framåtsyftande i allting som vi gör, säger Bjerke.

– Vi i styrelsen behöver jobba strategiskt och mycket mindre operativt. Vi behöver jobba i lugn och ro i flera år men det orkar vi inte som det ser ut i dag.

Och ambitionen är glasklar.

– Det här ska bli den finaste anläggningen i kommunen för alla som rider här och för vår anställda personal. Man måste behandla dem med respekt, säger Bjerke.

Avslutningsvis får Bjerke nominerade den hon tycker ska bli nästa person att intervjuas. Valet faller på Maria Anefur som är kantor i Kristina-Ljungarums församling.

– Hon ger alltid 150 procent till barnkörerna (men även vuxenkörerna) och hennes positiva energi smittar verkligen av sig, säger Bjerke.