Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Talar ut efter nya storbråket

Christina Melle, som har flera uppdrag inom Moderaterna, har fått nog av att kvinnor inom partiet har utsatts för falsk ryktesspridning, kränkts och blivit utsatta för härskartekniker av vissa män inom det egna partiet. I en exklusive intervju med Jnytt berättar hon om de senaste kränkningarna som hon blivit utsatt för och vad som till sist fått bägaren att rinna över.

Christina Melle är i dag Moderaternas förstanamn i barn- och utbildningsnämnden, BUN. Hon är också ordförande i Moderatkvinnorna i kommunen, ledamot i kultur- och fritidsnämnden och ersättare i kommunfullmäktige. Hon hade även blivit vald till ordförande i Moderaternas företagarråd, men menar att partikamraten Thomas Bäuml använt sig av olika härskartekniker för att peta bort henne från den posten.

Det var på årets första kretsmöte, där Christina Melle inte kunde närvara, som hon berättar att Thomas Bäuml utan att ha lyft frågan med henne först, föreslagit till kretsen att Melle skulle lämna ordförandeposten i företagarrådet om hon blev vald som första namn i BUN.

– Jag tycker att det är viktigt att alltid respektera demokratiskt fattade beslut. Sedan kan man alltid ha åsikter om vem som ska sitta på en viss post och så ska det vara. Jag har själv kandiderat till poster där jag inte blivit vald, men jag har ändå varit glad för personen som fick posten, säger Christina Melle.

Konfronterade Bäuml

Hon tycker att det är märkligt att Thomas Bäuml pratade med kretsen utan att först ha hört hennes inställning. Melle uppfattar det som att kretsen i sin tur trott att Bäuml förankrat detta med henne först.

– Bäuml ska ha sagt att han ansett att jag skulle ha svårt att hinna med alla mina uppdrag om jag blev vald till BUN och dessutom ska behålla ordförandeposten i företagarrådet. Efter att jag fått veta vad Bäuml sagt på mötet meddelade jag att platsen som ordförande i företagarrådet inte stod till förfogande. Jag var i kontakt med gruppledare Bert-Åke Näslund och han höll med mig om att man ska respektera den demokratiska processen.

Melle var i kontakt med Bäuml och förklarade hur hon kände och att hon inte accepterade det som hänt. Hon tycker att det är märkligt att han, som själv har många uppdrag, ska ha åsikter hur många uppdrag hon ska hinna med.

– Thomas Bäuml sa att Thomas Candemar väldigt gärna ville ha ordförandeposten i företagarrådet. Det blev ju lite tokigt. Jag gillar Candemar. Jag tycker att han höjer kvinnor och att han är en person som partiet behöver. Han är en respektfull människa som jag gärna hade släppt ordförandeposten till.

Få ledande M-kvinnor

Samtidigt kände hon att Thomas Bäuml gått över huvudet på henne. Hon uppger att han tyckt att hon skulle ägna sig åt Moderatkvinnorna i stället och att han ansett att hon inte skulle klara av ordföranderollen i företagarrådet.

– Men här handlar det inte om att vara expert på alla företagarfrågor utan om att lyssna på företagarna och ta med deras frågor till riksdagen. Jag tyckte också att uppdraget kändes viktigt då Moderaterna fått stämpeln att inte ha många kvinnor i ledande positioner och på ”hårdare positioner”.

Christina Melle föreslog då att hon kunde dela ordförandeposten ihop med Thomas Candemar. Hon förklarade att hon ville sätta sitt fotavtryck i rådet och föreslog att hon skulle kunna sitta fram till sommaren och därefter släppa posten till Candemar. Hon kände att det var viktigt att Candemar inte skulle ta illa vid sig och sa till Thomas Bäuml att han fick rätta till det han dragit igång.

– Bäuml bad om ursäkt och sa att han agerat plumpt. Jag var tydlig med att jag vill att han har den här typen av kommunikation direkt med mig. Jag trodde att han skulle rätta till den här soppan.

”Höjden av respektlöshet”

Melle berättar att hon av sin sambo, som också är med i Moderaterna, fick höra att Bäuml gått och pratat med honom på ett gruppmöte där hon inte var med. Sambon ska ha uppgett att Bäuml då ska ha sagt att han tyckt att Thomas Candemar skulle vara ordförande i företagarrådet och att Melle skulle ägna sig åt Moderatkvinnorna som han ansåg var mer hennes bord.

– Mellan raderna kan man tolka det som att Bäuml ville att min sambo skulle styra upp sin kvinna och att han då skulle tala om för mig vad jag skulle göra. Min sambo stod dock upp för mig och sa att Bäuml skulle prata med mig i stället och att han inte kan fatta beslut om det som rör mina politiska åtagande. Efter att jag hörde detta brast det. Det här är att gå över alla gränser, att sjunka så lågt att Bäuml pratar med den som står mig närmast! Det är höjden av respektlöshet, både mot mig men också att han tror att min sambo skulle vara någon som skulle trycka till mig.

Det var detta som fick Melle att skriva ett långt mejl till kretsstyrelsen och berätta om allt som hänt och där hon beskriver Bäumls agerande. Jnytt har via andra källor fått ta del av det mejl som skickades. I mejlet meddelar Melle att hon lämnar ordförandeposten i företagarrådet till förmån för Thomas Candemar, primärt för att inte såra Candemars känslor. Hon uppgav även att hon inte ställer upp på omval på kommande årsmöte för att bli vald som ordförande för Moderatkvinnorna. Detta för att markera att Bäuml inte ska avgöra vad som är eller ska vara hennes bord.

Vill synliggöra problemen

Efter mejlet har många kvinnor hört av sig till Melle. Det handlar både om kvinnor som är med inom Moderaterna nu och om tidigare medlemmar som har lämnat partiet.

– De har förståelse för vad jag blivit utsatt för. Flera kvinnor har drabbats av de här härskarteknikerna och kränkningarna mot kvinnor inom partiet. Jag vill markera för Bäuml att ingen man någonsin ska berätta för mig var min plats är. Jag är den som bestämmer det själv. Det känns förstås fruktansvärt att jag känner att jag tvingats bort från företagarrådet på det här sättet och jag kan inte uttrycka hur besviken jag är på Bäumls sätt att agera i detta.

Samtidigt tycker hon att det känns skönt att synliggöra och sätta värde på mig och alla andra kvinnor. Hon ser detta som ett första steg att lyfta fram problematiken som finns.

”Många drabbade”

– Jag vill synliggöra värdet för mig och alla andra kvinnor som blivit utsatta för för de här männen. Jag vill motverka och stoppa detta. I dag blir inte kvinnor respekterade på samma sätt som män blir av vissa inom partiet. De här männen kan agera plumpt även mot en man, men aldrig på det här sättet. När det gäller kvinnor finns det inga gränser för hur långt männen kan gå mot makten.

Melle berättar att de härskarteknikerna som en del män i partiet använt mot kvinnor i partiet har varit känt sedan valåret 2017, och att det inte bara handlar om Bäuml.

– Det finns flera andra som tidigare har pratat bakom ryggen på mig. De har spridits falska historier om mig och den som är den som mest går på kvinnorna är Kent Ly. Vi är många kvinnor som är drabbade.

”Liten klick som förstör”

Hon menar att kvinnorna som blivit utsatta är kvinnor som suttit på betydande poster de sista åren.

– Han har försökt sänka mig för att vinna kommunalrådsposten. Jag fick en chock. En del har kanske inte vetat hur de ska prata med en ung kvinna med framåtanda. Men jag tycker att man har nått gränsen av respektlöshet när män i grupp pratar över huvudet på en kvinna.

Hon understryker att det verkligen inte handlar om alla män inom partiet. Hon upplever att det finns flera män inom M som inte alls hör till dem som beter sig illa, utan som tagit avstånd från det och stöttar de drabbade.

– Men även om det handlar om en liten klick män så är det ändå personer som förstör mycket, säger Christina Melle.

Läs mer: