Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tar över som konstnärlig chef: "Känns väldigt roligt"

Camilla Ekelöf har en bakgrund inom konstens värld både i Stockholm och i New York. Nu tar hon över som konstnärlig chef på Kulturhuset Spira, och snart går flyttlasset till Jönköping.

Under fredagen meddelade Kulturhuset Spira att Camilla Ekelöf tillträder tjänsten som konstnärlig chef för Unga Spira på Smålands musik och Teater. Camilla Ekelöf är koreograf och dansare och har haft flera chefstjänster inom svenska kulturinstitutioner.

Hon efterträder Mia Ringblom Hjertner, som stakade ut riktningen när Kulturhuset Spira i Jönköping skapade ett ökat fokus mot barn och unga, 2016.

- Det känns väldigt roligt. Det Mia har gjort innan är en fantastisk plattform att starta ifrån. Hennes kommunikativa förhållningssätt till publiken och hur hon har arbetat fram produktionerna, genom tillgänglighet och delaktighet, är helt i linje med mina idéer, säger Camilla Ekelöf i ett pressmeddelande.

Ulrika Josefsson, tf verksamhetschef på Smålands Musik och Teater är mycket nöjd med rekryteringen.

-  Jag är jätteglad! Med Camilla får vi inte bara en enorm kompetens inom scenkonst för barn och unga. Hon är även en stark och klok ledare som inte räds att testa nytt. Jag är också övertygad om att vi som bor och verkar i länet kommer märka av Camillas sätt att ta barn och barnkultur på allvar.

Varit dansare i New York

Camilla Ekelöf är utbildad vid Danshögskolan, nuvarande Dans- och cirkushögskolan-DOCH, i Stockholm, samt i New York, där hon arbetade som dansare under flera år. Under sju år var hon konstnärlig ledare och koreograf för Regionteater Väst i Borås, och det var där som intresset för den yngre, ibland brutalt ärliga publiken, fick fäste. 

- För dem måste man tänka flera varv till. Inte bara vara i sitt eget huvud. Man brukar prata om ung publik som ”vår framtida publik”. Men den är vår publik här och nu. De är smartare än vi vuxna tror! 

Vattnet inspirerar

Förra året spelades Jag och Viola på Kulturhuset Spira som Camilla var med och koreograferade. Ett arbete som gav mersmak. 

- Jag tycker att huset är så himla häftigt, alltså själva byggnaden gör att man blir så väldigt kreativ. Och sen alla fantastiska kollegor. Det känns kul att träffa dem igen och under en längre tid. För mig är det också inspirerande att Spira ligger vid vatten. Jag är uppvuxen vid kusten, i Blekinge, och vatten för mig är någonting.

Camilla Ekelöf bor inte i Jönköping, än. Hon betonar dock vikten av att vara i den miljön man verkar i.

- Jag tycker att det är viktigt man är i den miljön man verkar i. Att man inte hittar på något ifrån ett utifrån perspektiv som man tycker att regionen ”behöver”.