Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritikern tog en promenad i city

Vi Jönköpingsbor har ju många åsikter om vår hemstad och hur den har förvandlats de senaste åren. Men hur uppfattas den av en utomstående? Arkitekturkritikern Mark Isitt gick en promenad och har en hel del starka åsikter.

Det är i radioprogrammet Stadsinspektionen i P1 i Sveriges Radio som arkitekturkritikern Mark Isitt ger ris och ros på olika svenska städer. Idag, torsdag, handlar programmet om Jönköping.

I programförklaringen kan man läsa om ett Jönköping som har man vänt upp och ned på hela stadskärnan. Här byggs med närmast anabol frenesi när Jönköping växer och försöker skaka av sig sitt religiösa arv.

Isitt har, liksom vi boende, en hel del övrigt att säga om trafikplaneringen och om vår iver att namnge rondeller.

Tar en titt på flera städer

Mark Isitt besöker åtta svenska städer från norr till söder.

- Det känns väldigt roligt. Jag tror programmen kan hjälpa människor skärskåda sin närmiljö, närmiljön är viktig och påverkar oss mycket, säger Mark Isitt till Radio Skaraborg som producerat serien. Tillsammans med Karolina Keyzer, tidigare stadsarkitekt i Stockholm, och Göteborgsarkitekten Mattias Lind skärskådar han Jönköping, i programmet deltar även en hel del Jönköpingsbor och profiler.

Förutom Jönköping besöker Stadsinspektionen besöker Falun, Helsingborg, Uddevalla, Luleå, Örebro, Kiruna och Visby.

Programmet sänds på torsdagar i P1 klockan 10.35 men kan även nås via Sveriges Radios hemsida eller i appen SR Play.