När SM avgjordes i Östersund deltog Ulrika och hennes kroatiska vallhund, Axis, för första gången. Jeanette gjorde comeback tillsammans med sin shetland sheepdog, Honey, som har återhämtat sig från en skada under våren.

Tillsammans med två andra hundar och deras ägare - Eleonor Mohlin och Petra Patcha - utgör de laget The Spitfires som tävlade i klassen för mellanstora hundar under SM i agility.

- Spitfire var ett stridsflygplan under andra världskriget som var väldigt viktigt och väldigt snabbt. Och vi har ju flera snabba hundar i laget, berättar Ulrika.

Inför finalomgången under SM låg The Spitfires i ledning och fick därför gå ut sist när det väl var dags. För att ta hem guldet var de tvungna att göra tre felfria lopp i rad, men trots den tuffa pressen gick det vägen och The Spitfires gick segrande ur agility-SM

Handlar om glädjen

Både Jeanette och Ulrika har varit aktiva inom hundsporten agility i närmare tio år och är instruktörer på Jönköpings brukshundsklubb där de håller kurser i agility och allmänlydnad.

- Det är glädjen tillsammans med sin hund. Man får ett speciellt band när man har börjat träna och tävla. Det är någonting man satsar på båda två. Det är inte samma sak som att bara ha en hund hemma, menar Jeanette.

- Just agility kräver ett samspel mellan dig och hunden. Det går så fort och det kan så fort bli fel på banan, så därför krävs det verkligen ett samarbete mellan dig och hunden och det samarbetet gör ju att det känns väldigt kul, förklarar Ulrika, som nu har siktet inställt på ett ännu större mål, nämligen VM i agility som utspelar sig i Sverige under nästa år.

Men först väntar ännu ett SM då The Spitfires automatiskt kvalificerades till nästa års SM i agility, som då avgörs i Sundsvall.

JnyttTV: Se hundarna Honey och Axis utöva agility tillsammans med sina ägare Jeanette och Ulrika.