Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förgiftad hund kan få åka hem

Häromdagen skrev Jnytt om Basenjihunden Charissa som blev glykolförgiftad sedan någon lagt förgiftad mat under en lövhög. Hunden vårdades på AniCura Djursjukhus och nu kommer lugnande besked från matte Anne-Christine Essén.

- Charissa är stabil tack vare att mängden gift inte var för stor. Hon ska få sin sista dos motgift under helgen. Är hon okej efter att det gått ur kroppen får hon komma hem under lördagen, annars hoppas vi på söndag.

- Vi får hoppas att proverna som tas efter ett par veckor inte visar på försvagade organ

Det var under onsdagen när Anne-Christine Essén tog en lunchpromenad med åttaåriga Charissa som hon märkte att hunden tuggade i sig något.

– Jag gick vid gångvägen vid Gräshagsskolan på vägen till Tokarp, ett område där många går med sina hundar, när jag märkte att min hund åt på något. Jag tänkte först att det säkert var någon smörgåsbit som barnen hade kastat. När hunden försökte äta igen drog jag bort henne och såg då att det låg spagetti och köttfärssås under löven, berättar Anne-Christine Essén.

Verkade sur

Hon tänkte att det var konstigt och fick onda aningar då hon tidigare hört att det hittats glykolförgiftade köttbullar i Friaredalen.

Senare på dagen drack Charissa extra mycket vatten, låg ihoprullad och verkade lite sur. Då det snart är dags för löpning tänkte ägaren att det kanske var därför.

– Men det kändes inte bra i magen och jag körde in hunden till djursjukhuset. Hon hade inte visat några tecken på förgiftning mer än att hon var lös i magen och drack mycket. Hon var inte vinglig och hade inte kräkts. Men jag har förstått att det är olika hur hunden reagerar beroende på mängden den fått i sig och hur stor hunden är, berättar Anne-Christine Essén.

Väntar på samtal

Ett blodprov visade att Charissa var glykolförgiftad och just nu ligger hon inlagd på djursjukhuset. Matte väntar på samtal hur hunden mår och är orolig för att Charissas organ har tagit skada.

– Charissa har tidigare haft problem med organen och varit sjuklig vid ett annat tillfälle. Det är inte omöjligt att hon blev förgiftad även då och det skulle kännas skönt att få klarhet i detta, säger Anne-Christine Essén, som nu vill varnar andra hundägare att vara vaksamma om hundarna äter något utomhus.

Hon plockade upp den mat hon såg som lagts ut under löven. Men hon utesluter inte att det inte kan finnas mer förgiftad mat utlagd där eller på andra platser.

– Det är så utstuderat och medvetet att lägga förgiftad mat vid en hundlatrin där man vet att hundägare stannar till och hunden gärna passar på att nosa lite. Ibland går det så snabbt att man inte hinner se vad hunden äter.

Veterinärens ord om behandlingen