Numera erbjuds avancerad tandvård hos många veterinärkliniker och djursjukhus. Som hos relativt nystartade Citykatten på Söder i Jönköping.

De öppnade för snart ett år sedan och har nu utökat personalen från tre till fyra och köpt in en modern apparat för tandvård - i princip samma utrustning som finns hos en vanlig tandläkare.

Pia Blomqvist, leg djursjukskötare, har några decennier bakom sig på Anicura Djursjukhuset i Jönköping, främst på operation. Men hon har också en högskoleutbildning i odontologi och anestesi.

Har det blivit vanligare med dåliga tänder hos hundar och katter?

– Nej, det kan man inte säga, det är inget nytt fenomen, men man har blivit bättre på att uppmärksamma det och ta hand om tandproblemen. Dessutom blir hundarna äldre idag, säger Pia Blomqvist.

Fast det är svårt att som hund- eller kattägare att själv undersöka tänderna. Det är betydligt lättare när man har sövt djuret. Det kan också vara svårt att märka om djuret har ont - kanske de bara verkar nedstämda eller drar sig undan.

– Även om ägaren inte har märkt att hunden har ont så brukar de säga att det var som att få hem en ny katt eller hund när tänderna är åtgärdade, säger Magdalena Eliasson, leg veterinär, som äger Citykatten.

När det är dags för undersökning börjar man med att göra rent och ta bort tandsten. Det är först därefter det går att se vilka problem som finns. Det är som på människor - det börjar med plack och tandsten, vilket i förlängningen leder till tandlossning och det är inte ovanligt hos hundar och katter.

– Boven i dramat är torrfodret. Den innehåller mycket kolhydrater och djuren behöver inte använda tänderna när de äter, säger Magdalena Eliasson.

Det är inte vanligt med hål i tänderna, även om det förekommer och går att laga. Det är i stället tandlossning som är det stora problemet och då dras tänderna ut. Vilket inte är helt enkelt.

Djurens tänder har djupa rötter, det är bara ungefär en tredjedel av tanden som syns, så de måste opereras bort. Dessutom har några tänder, längre bak i munnen, tre rötter. Dessa måste då klyvas innan man kan dra ut dem.

– Det händer också att hundar inte tappar mjölktänderna och då blir bettet för trångt. Det är vanligast med hörntänderna. Det här händer när de är cirka sex månader gamla och kan man inte själv vicka loss mjölktanden får vi söva och ta bort den säger Pia Blomqvist.

Men klara sig hunden om flera tänder dras ut?

– Ja, de tuggar knappt färdigmaten ändå, säger Magdalena Eliasson.

De hundraser som oftast har tandproblem är små hundar, nakenhundar och hundar med trubbnos - det är ändå så att 42 tänder ska få plats. När det gäller nakenhundar så är det samma gen som styr tillväxt av päls och tänder. Det är vanligt att dessa hundar saknar permanenta tänder.

Den här typen av tandproblem täcks inte av vanliga försäkringar och det kan därför bli dyrt. Man får räkna med åtskilliga tusenlappar om hunden ska sövas, undersökas och sedan få en eller flera tänder bortopererade.

De värsta ekonomiska smällarna kan man undvika om man går på förebyggande tandvård - att jämföra med en undersökning hos en tandhygienist. Fast allra bäst för både djuret och plånboken är att börja borsta tänderna regelbundet på hunden eller katten när de är små.