Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Huskvarnaföretag i stor hållbarhetssatsning

Företaget Mared AB, med säte i Huskvarna, ska bygga en komplett bränslehanterings- och kvarnanläggning för framställning av träpulver från pellets till Göteborg Energi Rya.

Den nya anläggningen ersätter en befintlig kvarnanläggning som byggdes 2003. Den har kapacitet att framställa omkring 50 procent mer träpulver än den gamla. Antalet drifttimmar på träpulver ökar och användningen av naturgas minskar. Askan från förbränningen returneras till skogen.

Anläggningen kommer ha en bränslekapacitet motsvarande 140 MW. Den nya minskar utsläppen av fossil koldioxid med 25 000 ton per år.

– Göteborg Energis mål är fossilfri fjärrvärme 2025. Vi har redan tagit flera steg mot det målet, och jag är mycket glad över att vi nu uppgraderar Rya fjärrvärmeanläggning. Vi får modern teknik som kommer att tjäna oss väl i många år, säger Anna Svernlöv, produktionschef på Göteborg Energi, i ett pressmeddelande.

– Detta är en viktig leverans där Mared fortsätter på den inslagna vägen med att leverera klimatsmart teknik och anläggningar för en mer hållbar framtid. Även om leveransen till Göteborg Energi blir den mest omfattande i Mareds historia så är den baserad på beprövad teknik och erfarenhet. Tekniken för framställning av träpulver blir det bästa på marknaden i dag. Detta är ett unikt projekt och vi ser fram emot att genomföra det tillsammans med Valmet, säger Thomas Magnusson, operativ vd på Ingenjörsfirman J Mared AB.

Rivningen av den befintliga anläggningen startar i maj 2021, och den nya tas i drift i december samma år.