Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HV-doldisen: ”Laget i mitt hjärta”

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

Han är en viktig del av HV71:s ledarstab men ofta den som syns minst. I en intervju med Jnytt berättar målvaktstränaren William Rahm om sitt jobb, kärleken till klubben och drömmarna om NHL.

När han var runt 25 år kände William Rahm att han stod och stampade i sin utveckling.

Målvakten tog beslutet att lämna försöken att bli en målvakt på absoluta toppnivå för skolans värld. Men hockeyvärlden lämnade han aldrig.

Rahm kom in på Coaching och sport management-programmet på Linnéuniversitetet.

Några år senare var han färdig och redo för ett jobb i sin favoritklubb.

– Det är en utbildning jag har att tacka för mycket. Fantastiska lärare och mentorer som är grymt kunniga brett inom idrotten. Det var en otroligt givande utbildning, säger Rahm.

Året som han skulle fylla 27 meddelade HV71 att de rekryterat Rahm som målvaktstränare. 33-åringen har varit rollen trogen sedan dess.

– Det är laget i mitt hjärta. Jag har vuxit upp här i Jönköping och har alltid haft HV som det man har drömt om att få vara en del av. Det är fantastiskt att få ägna allt sitt driv och ambition i klubben man älskar, säger Rahm.

– Det är en topporganisation i Sverige. Jag har fantastiska förutsättningar och möjligheter och personer att jobba med. Man har allting här för att lyckas och göra ett jobb på absoluta toppnivå. Det är otroligt kul att få det förtroendet och den möjligheten.

Men även om Rahm är den i HV71:s tränarstab som just nu varit i klubben längst tid är han samtidigt den utav ledarna som syns minst.

Under en match ser fansen aldrig Rahm i båset.

– Jag sitter på läktaren med en dator och lajvtaggar matcherna. Jag har ett videoanalys program där vi loggar händelserna i realtid. I paus så har ledarstab och spelare möjlighet att titta på det här för att korrigera strategin eller se någon situation igen. Det är ett väldigt starkt verktyg som vi använder väldigt mycket, säger Rahm.

Målvaktstränaren är desto mer aktivare när det gäller coachning under träningarna. Han är ofta först ut på isen tillsammans med sina målvakter och inte sällan bland de sista att kliva av rinken efter passet.

– Det viktigaste är att utgå ifrån den individen man tränar. Och börja där den är och se vad han har för styrkor och möjligheter att bli bättre. Vilka saker ska man jobba på. Det är där man måste börja, säger Rahm.

– Vissa utvecklas väldigt fort och andra behöver längre tid på sig. Mitt ansvar är att guida dem igenom den resan. Då gäller det att bygga från grunden och uppåt. Man kan inte fuska där. Jag kan vara ett bollplank och kan peka ut riktningen och vad de behöver jobba med för att komma dit de vill och ska.

Fullspäckade dagar

Rahm jobbar inte bara med klubbens a-lagsmålvakter. Han är även målvaktstränare i juniorlagen och har ett övergripande utvecklingsperspektiv på ungdomssidan tillsammans med HV71:s ungdomsmålvaktstränare.

En dag i 33-åringens liv är därför ofta rätt fullspäckad.

På morgonen kan Rahm vara delaktig i en träning på hockeygymnasiet för att senare under eftermiddagen drilla sina a-lagsmålvakter. Eftermiddagarna kan bestå av en juniorlags- eller ungdomsmålvaktsträning.

Dagen innan en SHL-match är målvaktstränaren dessutom involverad i scoutingen inför matchen.

– Då tittar man mycket på vad motståndaren försöker göra i sitt anfall. Men handlar också om att scouta motståndarnas målvakt och se vad man kan utnyttja där. Det är brett på det sättet. Men det är med ingång från målvaktens synvinkel, säger Rahm.

Rahms arbete har hyllats från flera håll. HV-tränaren var bland annat med och utvecklade Linus Söderström från en ratad talang i Djurgården till en av Jönköpingsklubbens bästa spelare under slutspelet 2017 när laget till slut vann guld.

Kort efter det framgångsrika slutspelet skrev Söderström på ett kontrakt med New York Islanders.

NHL-klubben hade då fått se en målvakt som bland annat slagit Henrik Lundqvist 14 år gamla rekord för antalet insläppta mål i grundserien.

Kungen av New Yorks snitt på 1,45 insläppta mål per match kunde inte mäta sig med rivalklubben Islanders talangs notering på 1,34.

Hyllar målvakterna

Den här säsongen jobbar 33-åringen med a-lagsmålvakterna Felix Sandström och Jonas Gunnarsson.

– Vi har två målvakter som båda har stor potential och fortsätta utvecklas. Det är två killar som kör stenhårt verkligen. Jonas har varit här tidigare så det är kul att han kommer tillbaka med några års erfarenhet och man märker vilken otrolig resa han har gjort med att lägga fler pusselbitar i sitt spel medan han har varit i väg, säger Rahm.

– Felix är en ung kille med jättehög potential. Han blev precis som Linus Söderström utnämnd till bästa målvakt i JVM och har var med i de sammanhangen. Han är inne på en superintressant resa framöver.

Och målvakterna själva verkar nöjda med samarbetet med Rahm.

– Jag missade en del i början så det tog lite tid innan jag kom igång. Men jag har fått spela mycket på slutet och jag tycker att det kändes bra. Samarbetet med Wille (William Rahm) har funkat bra och vi har hittat en bra nivå, sade Jonas Gunnarsson i en intervju med Jnytt angående målvaktsfrågan i HV71 i mitten på november.

Drömmer om NHL

Även om mycket av Rahms arbete handlar om att utveckla klubbens målvakter lägger han även tid på att utveckla sig själv som målvaktstränare.

För den som följer Jönköpingsbon på sociala medier går det att med jämna mellanrum se bilder från olika konferenser och event runt om i världen där Rahm antingen deltar eller föreläser.

– Det är väldigt viktigt att som tränare hela tiden vilja utvecklas. Den dagen du stannar upp och känner dig klar är den dagen du börjar gå utför. Du kan inte stanna upp. Du måste hela tiden vilja utvecklas. Speciellt i samhället i dag med tanke på hur snabbt utveckling går inom alla områden. Jag försöker att varje år göra saker som utvecklar mig själv och saker jag kan lära mig, säger Rahm.

– När vi är iväg på målvaktskonferenser blir det mycket nörderi och detaljer hur man tränar som målvakter inom fysik, mentalt, teknik och taktik. Det blir otroliga erfarenhetsutbyten. Sverige är duktiga på att utbilda överlag inom ishockeyn så då är det kul att göra en internationell utblick och få input därifrån. Det skiljer sig mellan olika kulturer hur de jobbar med målvakterna.

Rahms kontrakt med HV71 gäller över säsongen 2019/2020. Och även om han inte har bråttom i väg finns det förstås mål och ambitioner med den egna karriären.

– Jag drömmer givetvis om att få jobba med NHL- och landslag. Samtidigt så tror jag att det är viktigt att leva i nuet. Jag är på en fantastisk plats just nu med bästa möjliga organisation. Jag har mitt hjärta i den här klubben och jag får jobba med fantastiska målvakter och vi har en tydlig linje. Det är otroligt kul att jobba med den här målvaktsgruppen. Jag har inte bråttom i väg någonstans men självklart finns mina drömmar att prova på ännu större utmaningar, säger Rahm.