Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HV-produkten om plötsliga jättesuccén

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

Han har varit skadeförföljd och haft en krokig karriär. Nu toppar HV71-produkten Sebastian Strandberg hela SM-slutspelets skytteliga. – Jag har vuxit med förtroendet, säger 26-åringen inför den första SM-finalen mellan Djurgården och Frölunda.

Sebastian Strandberg gjorde två mål när Djurgården vann den sjunde och direkt avgörande semifinalen mot Färjestad med 4-1. Därmed har stockholmarna nått sin första SM-final sedan 2010.

– Det är både lättnads- och glädjekänsla, det är inte mycket att klaga på. Jag mår bra, säger han när Jnytt når honom under påskhelgen.

– Vi kom från två förluster med sammanlagt 3-14 i målskillnad. Men vi tog oss samman och visade fantastiskt bra lagmoral. Matchen startade på sämsta tänkbara sätt för oss, men vi behöll lugnet och stressade inte upp oss. Det var en helgjuten insats.

Känner du sig som en matchvinnare?

– Ja, det är klart att jag gör det. Samtidigt var det många som steppade upp. Adam (Reideborn) kom in och gjorde en fantastisk match. Men det var framför allt en laginsats som den här matchserien utvecklade sig. Det kändes bra både inför och under matchen.

Strandberg står noterad för sju mål och tre målgivande passningar under slutspelet, och han bildar en framgångsrik kedja med Dick Axelsson och Niclas Bergfors.

Spelat i Danmark

– Det har fungerat bra sedan första matchen mot HV71 i slutet av grundserien, det har flutit på bra hela tiden. Det är två rutinerade och fantastiska spelare med olika spelstil. När Dick är på spelhumör finns det ingen som slår honom. Det syns verkligen att han har varit och vunnit mycket. Han har en touch som ingen annan har. Han vågar hålla i pucken och spela spelet även om mycket står på spel, säger han.

Sebastian Strandberg, med rötterna på Visingsö, lämnade HV71 efter säsongen 2014/15 och spelade därefter i nordamerikanska ECHL-ligan, i Danmark och i allsvenska Pantern innan han hamnade i Djurgården i slutet av förra säsongen. Det har karriären verkligen tagit fart.

– Det har varit jättebra. Det är fantastiskt roligt att jag har fått förtroende. Tränarna har pushat mig att spela mitt spel oavsett omgivning. Jag har tagit vara på chansen och vuxit av förtroendet, konstaterar han själv.

Det känns som att hockeylivet leker för dig.

– Ja, absolut.

Har du någon gång tvivlat på din kapacitet?

– Nej, egentligen inte. Jag hade fördelen att jag hade spelat i SHL innan och att jag kände till nivån. Jag hade några skadefyllda år men målet var hela tiden att ta mig tillbaka till SHL. Jag har aldrig varit orolig, utan det har fått ta den tid det tagit. Jag ångrar inget av mina klubbval, och jag har utvecklats som människa.

”Lite av en drömfinal”

På påskdagen spelas den första finalmatchen mellan Frölunda och Djurgården – två lag från Sveriges två största städer gör alltså upp om SM-guldet.

– Det ska bli fantastiskt kul. Det är lite av en drömfinal, om jag hade fått välja ett lag är Frölunda ett lag som jag verkligen hade tänkt på. Det ska bli jäkligt skoj och inspirerande. Frölunda har gjort det riktigt bra på slutet och tagit sig vidare ganska enkelt, så de ska ha stor respekt.

Vad kommer fälla avgörandet?

– Det är svårt att säga. Ofta handlar det om små detaljer. Vi kan inte fokusera så mycket på dem. Det är vårt spel som har tagit oss hit, och vi ska inte ändra på något. Vi har haft djupa dalar, när vi har spelat dåligt har det varit alldeles för dåligt. Jag tror att jämnheten kommer avgöra.

Vem får bära favoritskapet?

– Det är väldigt svenskt att säga att Frölunda är favoriter. Men jag tycker att det känns fel. Det vore att säga att jag inte tror på oss, så jag säger inte att de är favoriter.

Hockeylivet leker som sagt för Sebastian Strandberg.

– Det är bara att gå ut och köra och njuta, säger han avslutningsvis.