I förra avsnittet av Jnytts artikelserie stafetten fick ni träffa fotografen Maria Brännhult. Hon nominerade i sin tur sin personliga tränare Sara Jakobsson.

– Det är en fantastisk människa som har hjälpt mig så mycket. Hon är verkligen en förebild, säger Brännhult.

Sara Jakobsson tog emot beskedet med stolthet men även viss förvåning.

– Det är kul och häftigt. Men samtidigt tänkte jag: Varför jag? Det finns säkert någon annan att skicka stafettpinnen vidare till. Maria är en fantastisk person. Trots att hon är min kund har jag lärt mig mycket av henne, och jag känner att jag har gjort något bra för henne, säger hon.

På vilket sätt inspirerar hon dig?

– På något sätt har hon något som jag känner igen i mig själv. Hon har jävlar anamma, hon går in för saker och blir förbannad om något inte går som hon vill.

"Jag drabbades av utmaning för att jag lade 200 procent på skola och hockey", säger Sara Jakobsson.

Foto Peter Gustafsson

”Finns hela tiden med”

Sara ger intrycket av att vara en positiv och utåtriktad person och hennes energi smittar av sig. Det är svårt att förstå att hon nyligen mådde dåligt under en längre tid. 27-åringen fick, under tiden hon bodde i Gävle, inte ihop kombinationen deltidsstudier och ishockeysatsning med Brynäs i SDHL. Det blev helt enkelt för mycket och hon fick en lättare diagnos på utmattningssyndrom.

– Jag drabbades av utmaning för att jag lade 200 procent på skola och hockey. Jag var tvungen att ha en inkomst eftersom det inte går att leva på att spela hockey. Jag önskar av hela hjärtat att jag hade kunnat fortsätta spela. Det är bra att hela tiden sträva framåt och inte vara nöjd, men för mig gick det överstyr. Jag tror att jag hamnade i den situationen för att jag aldrig sökte hjälp.

Hur mår du i dag?

– Jag mår bra men det är svårt att säga hur bra jag mår jämfört med innan. Nu har det varit väldigt bra länge, men det finns hela tiden med. Även om det kommer dippar var det länge sedan jag hade en riktigt tung period. Dipparna är inte lika djupa som innan, det går sakta men säkert framåt.

Sara Jakobsson har gjort inhopp i HV71:s SDHL-lag de två senaste säsongerna. Men det har handlat om korta comebacker, och i nuläget finns det inga planer på att återuppta elitsatsningen.

– Jag försökte göra comeback förra året. Det gick bra ett tag men sedan gick jag ner mig och mådde riktigt dåligt. I vintras fick jag spela en del och det gick jättebra. Jag hade fått fortsätta men jag vågade inte chansa av rädsla för att hamna där jag gjorde i fjol.

Sara Jakobsson arbetar som instruktör, personlig tränare och receptionist på Nordic Wellnes gym på Öster i Jönköping.

Foto Peter Gustafsson

Blandade känslor

Sara Jakobsson följer dock HV71:s framfart noga och gläds stort åt att lillasyster Maja har fått målskyttet att lossna lagom till det pågående SM-slutspelet. Men hon medger att hon har blandade känslor när hon besöker Kinnarps Arena.

– Det är tufft att komma dit. Det har gett mig mycket och varit hela mitt liv, men det har också varit mycket negativt.

Nu har hon fullt fokus på jobbet på Nordic Wellnes, där hon arbetar som instruktör, personlig tränare och receptionist. Att hon hamnade i den här branschen föll sig ganska naturligt.

– Träning har funnits med i allt jag har gjort hela livet. Jag hade en fystränare i HV som inspirerade med nytt tänk kring träning.

– Att jag har hållit på med hockey har gett så mycket mer, jag har lärt känna människor från hela världen. Jag har fått ett stort socialt nätverk och fått inspiration från många olika håll. Jag vill inspirera andra i vad som har inspirerat mig. Jag vill ge något tillbaka. Jag vill förmedla något jag har brunnit för ett helt liv, att hjälpa andra även om det inte handlar om elitidrott. Det är en god livsstil som kan göra gott för oss människor. Känslan att vara i ett lag lever kvar, den känslan är vid liv. Jag har vuxit som person genom många människor jag har träffat i olika sociala sammanhang jag har fått vara delaktig i.

Hur är du som personlig tränare?

– Jag är glad och positiv och försöker ge positiv energi, sprida det och hitta vägarna framåt och trycka på de bra sakerna. Jag har kommit långt tack vare min personlighet och jag försöker intala mina kunder positiva tankar. Däremot trycker jag ner mig själv, jag har låga tankar om mig själv och det är därför jag hamnade där jag gjorde. Jag klankar ner på mig själv, och det går långt tillbaka.

”Tappar en del av sig själv”

Även om Sara stortrivs på sitt jobb verkar det finnas andra framtidsplaner. Tomrummet som uppstod när hockeyn inte fanns med längre lämnade utrymme för studier.

– Jag håller på att plugga inom inredning, så jag vet inte hur framtiden ser ut. Det är en utbildning på distans, och jag sköter allt själv. Jag har känt ett tomrum på fritiden eftersom jag inte hade någon fritid innan, så det har varit lite tufft. Det kommer nog ta ett tag att hitta något efter hockeyn, man tappar en del av sig själv.

Intervjun går mot sitt slut och Sara Jakobsson ombeds att skicka stafettpinnen vidare. Valet faller på Fredrik Standár, som är sportchef för Hall Medias samtliga titlar förutom Jnytt.

– Han har skrivit en bok som har gett mig mycket. Jag fick träffa honom och berätta en historia som har kommit ner på papper. Det känns väldigt bra, jag är jättetacksam att han gjorde detta och att han ville ha med berättelser som kan förmedla något till andra. Det finns många delar som det inte har pratats om tidigare, säger hon.