Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HV-spelaren om oväntade rekordet

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

Andreas Thuresson har ett rekord hans lagkamrater inte kan matcha. – Det stämmer. Jag hörde det när jag kom hem till Sverige, säger Thuresson.

HV71:s forward är den svensk som spelat flest matcher i AHL – NHL:s farmarliga.

Thuresson står noterad för 350 grundseriematcher i den serie som brukar kallas för bakgården till världens bästa hockeyliga.

– Jag tycker det var en rolig hockey. Jag gillar mindre rinkar med mer start och stopp och mer nord–syd än att hålla på att åka runt och hämta bågar och sådär. Sedan smäller det på lite grann. Jag gillar den typen av hockey, säger Thuresson.

– Ligan var ganska bra. Där är många riktigt bra spelare som hade kunnat spela i NHL. Jag tror generellt sätt att man lär sig ganska mycket. Man lär sig bland annat att hålla upp huvudet för det smäller hela tiden.

Under de fem år som den 31-årige Thuresson spelade i ligan hann han med 66 mål och 73 assist.

– Jag hade väldigt kul samtidigt som jag lärde mig väldigt mycket. Jag trivdes väldigt bra. Många tycker kanske det är mentalt jobbigt att åka buss och så men det beror också lite på vilket lag man hamnar i. Jag hamnade i en väldigt bra organisation som tog hand om oss så det var riktigt kul, säger Thuresson.

Såg stjärnorna: ”Häftigt”

De fyra första säsongerna i AHL tillhörde forwarden Nashville Predators farmarlag Milwaukee Admirals. Under sin sista säsong i Nordamerika blev det i stället spel i New York Rangers organisation.

Staden Milwaukee har nära 600 000 invånare och är den största staden i delstaten Wisconsin. Förutom hockey i AHL kan staden stoltsera med proffslag i både baseball och basket. Något Thuresson själv fick uppleva under sin tid i Admirals.

– Vi fick biljetter så vi kollade på basketmatcher där vi satt nere på golvet. Det var faktiskt häftigt att få se när LeBron James och Shaquille O’Neil och alla de här stjärnorna spelade, säger Thuresson.

Thuresson lämnade svensk ishockey som 20-åring. Han hade då blivit draftad av Nashville, varit med och tagit upp Malmö till SHL och haft en stabil debutsäsong i Sveriges högsta division med 15 (10+5) poäng.

För forwarden blev det därmed ett naturligt steg att åka över till Nordamerika efter rookielägret på sommaren.

– När man väl kom över så var det lite annorlunda och man visste inte riktigt vad man hade gett sig in på. Jag hade inte ens fyllt 20. Det var ett lite annorlunda steg med att flytta till ett nytt land och miljöomställningen var ganska stor, säger Thuresson.

HV-spelaren skiljer sig därmed inte mycket från de unga spelare som varje år lämnar sina svenska lag för att testa lyckan på andra sidan Atlanten.

Spelartappen till AHL har på senare år blivit en het diskussion i Hockeysverige.

Motståndarna tycker att unga spelare åker för tidigt och riskerar att stagnera i sin utveckling då de kan få bättre träning och speltid hemma i Sverige.

AHL-frågan en het diskussion

Förespråkarna säger att spel i AHL förbereder spelarna på att ta steget till NHL då de, bland annat, vänjer sig till den nordamerikanska spelstilen på mindre rinkar.

För Thuresson handlar valet om att åka över eller inte helt och hållet vad varje individuell spelare känner är rätt för sin egen karriär.

– Jag kände att i den situationen som jag var i efter att jag hade varit med och tagit upp Malmö, sedan åkt ur men ändå haft en bra förstasäsong … Jag hade precis blivit draftad och sedan åkte jag över till sommarlägret och trivdes väldigt bra. Det var ett skönt gäng. Jag tyckte det var så roligt att jag tänkte att jag skulle ta chansen och ge det ett försök, säger Thuresson.

Forwarden vände hem till Sverige och Brynäs efter sin sejour i AHL.

Därefter har det blivit ytterligare utlandsspel i såväl KHL som Schweiz. Ligor som skiljer sig än del jämfört med bland annat den nordamerikanska farmarligan.

– I och med att det är liten rink blir det en helt annan typ av hockey. Men sedan så är det svårt om man möter ett AHL-lag på liten rink eller på stor rink. Om du möter dem på liten rink så blir det en jämn match men på stor rink tror jag inte de hade haft så stor chans, säger Thuresson.

JnyttTV. Se HV-spelarnas frilägestävling på träning.

Läs även