Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svåra HV-skadan: ”Vi skannar läget”

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

Här kommer ett trist besked för Filip Sandberg och HV71. Den återvändande forwarden har genomgått en operation sedan han känt av smärtor i buken. Nu är säsongen med stor sannolikhet över. – Det är oklart vad det betyder för framtida hockeyspel, säger lagläkaren Jonas Kalman.

Filip Sandberg återvände till HV71 efter mindre än en och en halv säsong i NHL-klubben San Jose Sharks organisation och skrev på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2020/21.

Men det blev en kort comeback för 24-åringen. Efter bara tre matcher var olyckan var framme.

– Filip drabbades av buksmärtor efter matchen mot Rögle. Akuta undersökningar visade en förträngning på blodkärlet till ena njuren. Han har under helgen genomgått operation i Linköping, för att återställa blodflödet till njuren. Jag har pratat med kirurgen som utförde operationen, och man är försiktigt positiv. Vi hoppas nu på en god återhämtning och att det inte tillstöter några komplikationer, säger Jonas Kalman i en kommentar på klubbens webbplats.

Oklart vad det innebär

Han utvecklar för Jnytt:

– Jag tror att det här var okänt för honom. Han fick ont i magen efter matchen mot Rögle, och det var sannolikt njuren som mådde dåligt. Det är allvarligt om njuren inte får blod, då dör man till slut. Det är viktigt att hitta det för att blodflödet ska återställas.

Är det vanligt eller ovanligt att drabbas av detta?

– Jag har inga siffror på det, men jag har aldrig varit med om det. Det är en ovanligt även om det är en åkomma som finns bland folk.

Var det en komplicerad operation?

– Ja, det finns en viss risk om man genomgår en sådan operation, det är lite mer än en vanlig operation.

Jonas Kalman säger till HV71:s sajt att det är svårt att säga vad detta innebär för framtida hockeyspel. Den nuvarande bedömningen är att säsongen 2018/19 är över.

Finns det risk att karriären är över?

– Det vill jag inte spekulera i, det har jag inga belägg för. Man måste förstå att han är nyopererad och att vi inte har kunnat utvärdera resultatet av operationen än. Vi börjar med detta, sedan visar det sig framöver om det blir några förändringar. Nu mår han efter omständigheterna bra.

Filip Sandberg skriver i ett sms till Sportbladet:

”Efter omständigheterna mår jag bra. Blir bättre och bättre för varje dag som går”.

"Inte några snabba ryck"

HV71:s sportchef Johan Hult beklagar förstås den uppkomna situationen.

– Otroligt tråkigt för Filip så klart. Det är bara fokus på honom och se till att allt blir bra till att börja med, säger han.

Vad betyder det här för er trupp?

– Svårt att säga nu. Vi tappar en forward som vi har räknat med. Vi vet att han kommer vara borta en längre tid nu. Ur ett rent sportsligt perspektiv får vi se om vi behöver en ersättare.

Det här måste ju ha kommit plötsligt för er…

– Vi måste skanna av läget. Nu vet vi att det är fullt fokus på de här två matcherna den här veckan och sedan är det ett break i nästa vecka.

Enligt Johan Hult är det inte aktuellt att förstärka truppen med detsamma.

– Det kommer inte bli några snabba ryck, det blir inget den här veckan, säger han.

Jnytt har sökt Filip Sandberg.

Läs även