Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HV-talangen: "Försöker inte tänka"

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

28 matcher – men inte ett enda mål. David Gustafsson har fortfarande inte nätat i SHL den här säsongen. – Jag har funderat på vad jag kan göra annorlunda, säger den lovande HV71-centern.

David Gustafsson SHL-debuterade förra säsongen och spelade relativt omgående till sig en plats i laget. 18-åringen noterades för sex mål och lika många framspelningar på 47 matcher.

Men den här säsongen har varit tyngre.

Redan på en av säsongens första träningar fastnade han med skridskon i isen och vred till fotleden. Det tvingade fram två månaders skadefrånvaro. När han väl var tillbaka åkte han på en bentackling i en J20-match, vilket gjorde att han tvingades vila på nytt.

Sedan november månad har han spelat regelbundet – men utan att näta.

– Jag försöker inte tänka för mycket, men visst känner jag att det hämmar en. Jag har varit nära några gånger och det hade varit skönt att få in ett, säger han.

Kvar längs av alla

Tänker du mycket på det?

– Det är mest efter matcherna när jag ser tillbaka på vilka lägen jag hade. Jag har funderat på varför jag inte har satt chanserna och vad jag kan göra annorlunda.

Det talas ibland om det svåra andra året. Känner du att det är så?

– Lite är det så. Förra året kom jag upp som rookie och hade ingen press på mig. Jag spelade i en otroligt bra kedja och det gick nästan för lätt då. Nu har jag mer ansvar och jag kanske inte har varit redo för det.

På måndagsträningen dröjde sig David Gustafsson kvar på isen längst av samtliga spelare. När övriga spelare hade klivit av körde han skotträning ihop med långtidsskadade Filip Sandberg.

– Jag vill förbättra mitt skott, det måste bli bättre. Att jag har gjort noll mål är inte bara oflyt. Jag behöver vara lite kyligare i lägena och ta tiden att sikta in mig i stället för att skjuta direkt. Jag fick många passningar och tips av ”Svampen”, det var kul.

”Riktigt rolig säsong”

Trots dubbla skador och uteblivet målskytte har inte allt varit negativt för Gustafsson, som spelade junior-VM med Sverige i jul- och nyårshelgerna.

– Det har varit en riktigt rolig säsong. Det här är ett jäkla roligt lag att spela med och JVM var en riktigt kul upplevelse. Men för egen del är jag inte riktigt nöjd. Jag har inte kommit upp i den standard jag vill och har mer att ge.

HV71 matchar intensivt för tillfället. De åtta sista SHL-omgångarna spelas inom loppet av 17 dagar. På tisdagskvällen väntar möte med ett formstarkt Örebro i Kinnarps Arena.

– Det blir en rolig och viktig match, vi behöver alla poäng vi kan. Det är kul med mycket matcher. Nu när vi har förlorat är det match direkt och det gör att man får revanschlust.

För egen del hoppas David Gustafsson att målskyttet lossnar.

– Ja, det vore kul om det kommer, säger han.

JnyttTV: Hör vad Markus Ljungh säger inför matchen.