Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HV-vinden har vänt efter kritikstormen

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

Från avgångskrav till beröm. Det svänger fort i sportvärlden, skriver Jnytts Adam Jönsson i en sportblogg.

Jnytts kommentarsfält kan vara alldeles underbart, intressant och stundtals briljant. Men många gånger är det precis tvärtom.

Det råder sällan någon slags konsensus bland de som kommenterar. Men efter att HV71:s säsong tagit slut efter en gastkramande kvartsfinalserie mot Färjestad fanns det trots allt något som i det närmaste kunde likna just det.

Många av läsarna riktade kritik – en hel del rättmätig – mot den sportsliga ledningen i HV71.

Ingenting var bra. Allt var kass.

Ett par veckor senare är det snarare tvärtom. Tre värvningar in och vinden, för framför allt sportchefen Johan Hult, har vänt. Supportrarna verkar känna någon slags optimism kring lagbygget redan nu.

Senaste pusselbiten

Den senaste pusselbiten är den tvåfaldiga SM-vinnaren Eric Martinsson. Backen kommer närmast från en strulig säsong där han spelat i såväl AHL (NHL:s farmarliga) och NLA i Schweiz.

26-åringen har kritat på ett treårsavtal med Jönköpingsklubben.

Han blir därmed den sjätte backen i en backbesättning som lidit tunga förluster efter slutspelet.

För tapp som Mikko Lehtonen och Martin Fehervary är inte lätta att ersätta.

Men HV71 har hittills gjort det bra.

Johannes Kinnvall är en ung back med utvecklingspotential en offensiva uppsida som kan komma att bli väldigt nyttig för laget. Backen kan, inte minst, bli en viktig pusselbit i det stundtals undermåliga och totalt trubbiga spelet i numerärt överläge som faktiskt bara kan bli bättre.

Eric Martinsson är mer av en tvåvägsback som kan erbjuda en starkare defensivt spel än vad, till exempel, Kinnvall gör. Dessutom är han god för ett gäng poäng framåt. Att dessutom lyckas knyta till sig en spelare som är så starkt förknippad med en av klubbens bittra rivaler är onekligen imponerande.

Krävs mer

Men det krävs mer.

För vad HV71 har gjort med sina två senaste värvningar är att ersätta sitt största tapp. Kinnvall och Martinsson erbjuder tillsammans det som Mikko Lehtonen (nästan) ensam bidrog med till laget.

HV:s silly season har tveklöst börjat bra. Men när två backplatser återstår att fylla behövs det ytterligare ett par tunga namn för att kompensera förlusten av både Lehtonen och Fehervary (och även andra backar som lämnat klubben).

Det behövs en eller två backar som är riktigt starka i egen zon för att kunna balansera de mer offensiva pjäserna som finns i Kinnvall och Nils Andersson.

***

Anderssons första säsong i HV-tröjan lämnade mycket i övrigt att önska. Backen blev inte den framstående spelaren som de flesta hade förväntat sig. Men en spelare av nummer åttas kaliber bör inte bara slängas bort hur som helst. Andersson kommer att göra ett rejält mycket bättre 2019/20.

***

På forwardersidan ska ytterligare tre spelare in i laget. Förutom Axel Holmström (som ska vara klar) ska Marcus Bergman vara nära HV71. Klubben borde jaga Victor Ejdsell. Om han vill hem hade detta varit en rejäl förstärkning.

***

HV71:s SDHL-lag har en lång väg att vandra efter att flera tongivande spelare fått lämna klubben. Vad händer nu? General managern Peter Ekelund har en tuff sommar framför sig. Målvaktssidan är visserligen spikad – och den behöver inte nödvändigtvis vara sämre än tidigare – men i övrigt finns det många luckor att fylla även om man värvad Kennedy Marchment från rivalen Linköping så sent som under skärtorsdagen.

***

På annat håll i sportvärlden håller Mullsjö på att åka ur SM-slutspelet. Falun vann den fjärde matchen nere i Nyhemshallen efter att ha dragit nytta av hemmalagets misstag. En SM-final känns just nu avlägsen …

***

Påskhelgen bjuder på en del härlig fotboll. Assyriska spelar bland annat hemma mot Trollhättan på långfredagen. Poäng är ett måste för att nykomlingen inte redan nu ska halka efter.

Läs även