Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska HV71 knäcka rivalen

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

HV71 möter Färjestad på bortais i den första kvartsfinalmatchen på fredagskvällen.

Det finns egentligen ingenting som talar för HV71.

Färjestad har tagit fler poäng, gjort fler mål, släppt in färre mål, haft ett bättre powerplay, haft ett bättre boxplay, slutat etta i tabellen och haft fler spelare som gjort över 30 poäng.

Men Jönköpingslaget har förstås inte gett upp innan kvartsfinalserien över huvud taget har börjat. För inför den första matchen i Löfbergs arena på fredagskvällen finns det en tro på en skräll.

– Vi har 2–2 i inbördes möten den här säsongen. Det kommer bli en tajt, fin och troligtvis lång matchserie där vi har en 50/50-chans, säger HV71:s tränare Stephan Lundh.

Är det så du ser det, att ni har en 50/50-chans? Det är ändå ettan mot åttan …

– Ja, exakt. Men det är otroligt jämnt. Hade man inte varit mitt inne i smeten själv hade man tyckt att alla de här matcherna är häftiga och har lite extra krydda. Vi har lite historia med Färjestad och jag har själv mött dem rätt många matcher i slutspel. Det är ett jäkla liv där uppe. Så det var bra att vi fick lite förberedelse nere i Rögle med hur det kommer att låta på läktaren.

Ja, för HV71 kommer till den här kvartsfinalen efter att ha slagit ut Rögle i två raka åttondelsfinaler.

Färjestad å sin sida har fått vila efter att de 52 grundserieomgångarna spelades klart för omkring en vecka sedan.

Men att spela två extra matcher har inte inneburit något negativt för Jönköpingslaget. Snarare tvärtom, säger Lundh.

– För vår egen del så var det kanske bra för oss att få de här två fajterna. Det var bra att det bara var två matcher. Det hade varit lite jobbigt om vi hade avslutat i går (onsdag, reds. anm.) och så hade vi bara haft i dag (torsdag, reds. anm.) att förbereda oss. Nu har vi ändå haft flera dagar på oss. Med tanke på att vi har gått lite sämre efter uppehållet så har vi nu fem segrar på de sex senaste. Så för oss var det kanske bra, säger Lundh.

Fast om HV ska lyckas rubba serievinnaren från Karlstad krävs det att laget höjer sig ytterligare en eller ett par nivåer.

Problem i special teams

När laget tränade på torsdagen lades en del fokus på spel i numerärt överläge och underläge. Spelformer där HV71 behöver förbättra sig tämligen omgående.

Jönköpingslaget slutade tolva i powerplay-tabellen med en effektivitet på 17,73 procent. Ettan Färjestad gjorde mål på 23,87 procent av sina numerära överlägen.

– Förhoppningsvis kan vi toppa formen när det behövs som mest. Vi hade inget powerplay i den senaste matchen mot Rögle. Vi hade kanske något enstaka i den första matchen. Så HV:s slutspelspowerplay har inte riktigt fått bekänna färg än, säger HV-backen Nils Andersson.

Andersson – som svarade för två assist i de två segrarna mot Rögle – är en viktig del av HV71:s spel i numerärt överläge.

Backen ser av allt att döma ut att ta plats i en powerplayformation med Martin Thörnberg, David Gustafsson, Andreas Thuresson och Markus Lauridsen inför fredagens match.

Den andra formationen består av Mikko Lehtonen, Robin Figren, Simon Önerud, Markus Ljungh och Mattias Tedenby. Och det är troligt att de två formationerna kommer att få en del speltid i kvartsfinalserien.

För även om Färjestad är näst bäst i serien på att spela i numerärt underläge – HV71 slutade tia i den här tabellen – är det också ett lag som får göra det väldigt ofta.

Värmlänningarna drog på sig flest utvisningsminuter av samtliga lag under grundserien. Totalt spelade Karlstadgänget i numerärt underläge i över fem timmar. HV:s slutnotering landade på drygt fyra timmar och elva minuter.

– Vi får se det som en utmaning. Kan man få vår powerplay att funka så kan det vara ett jäkla vapen, säger Andersson.

Hitta jämnheten

Men sedan är det inte bara de så kallade ”special teams” som blir viktigt för HV71 i klassikermötet. Laget har varit ojämnt under säsongen.

Den tunga starten följdes upp av en superhöst innan topplaceringen slutligen blev till en ljummen åttondeplats.

Efter en rad segrar på slutet verkar pendeln ha svängt på nytt.

– Vi har väl haft en säsong med toppar och dalar där topparna har varit väldigt höga. Vi har en känsla att vi börjar klättra mot toppen igen. Jag tror att om vi kan hålla fokus på målet och egentligen stanna i det fokuset som har gjort oss så framgångsrika så har vi ytterligare steg att ta. Och det känns också som att det krävs ytterligare en nivå för att slå ut Färjestad. Men det är en nivå som vi har i oss, säger Andersson.

Vad blir viktigt för er mot Färjestad?

– Det är ett spelande hockeylag med bra med skicklighet i laget. Så förhoppningsvis blir det en rolig, skicklig serie som kan bjuda på mycket underhållning. Vi ska göra vårt för att försöka stänga ner de allra tjusigaste grejerna de har att komma med, säger Andersson.

Och underhållning verkar fansen kunna räkna med. HV71 och Färjestad har gjort upp i flera klassiska slutspelsserier.

”Hockeytokig stad”

Den senaste gången rivalerna gjorde upp var i just kvartsfinalen 2017. Då vann HV71 fyra raka matcher bland annat efter flera mål av Simon Önerud och Martin Thörnberg som den senaste tiden utgjort en stark förstakedja med 40-poängscentern Markus Ljungh.

Andersson var inte med för två år sedan. Han har heller aldrig spelat ett slutspel i HV71:s tröja. Men det hindrar förstås inte 27-åringen från att känna hur stämningen börjar trappas upp.

– Jag har fått vara med och möta HV i slutspel. Jag vet hur hockeytokig stad det här är och hur pulsen verkligen höjs när det är ett slutspel. Det är ju inte många ställen i världen där det kan bli en sådan hajp och ett sådant tryck som det kan bli här. Så att jag ser fram emot att ha hela Jönköping i ryggen när vi tar oss an den här roliga men tuffa uppgiften, säger Andersson.

JnyttTV. Hör Oscar Sundh inför den första kvartsfinalen och Jnytts reportrar Adam Jönsson och Erik Boström som snackar upp matchen (klipp från tidigare i veckan).