Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HV71 krossade Växjö i rivalmötet

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

VÄXJÖ. Förra säsongen förlorade HV71 tre av fyra matcher mot Växjö Lakers. Men den här gången blev det seger – och det med klara siffror. – Det är inte många lag som åker hit och vinner med 4-0. Det är starkt gjort, säger Markus Ljungh, som gjorde sitt första mål i HV-tröjan.

På torsdagskvällen var det dags för säsongens första Smålandsderby, och rivalmöte, mellan Växjö Lakers och HV71 i Vida Arena.

Det var gästerna som fick den bästa starten på matchen. Bara drygt tre minuter var spelade när Robin Figren öppnade målskyttet, framspelad av Kristofer Berglund. Det var Figrens femte mål den här SHL-säsongen, och därmed är han redan uppe i lika många fullträffar som under hela den senaste säsongen.

Växjö hade mycket av spelet och de flesta målchanserna under de inledande 20 minuterna, men hemmalaget hade inte den rätta skärpan i avsluten samtidigt som Jonas Gunnarsson agerade stabilt i bortamålet.

– Vi är inte alls nöjda med första perioden, vi gjorde inte alls någon bra period. Andra perioden var klart bättre. Vi hade långa anfall och skapade därifrån, säger Markis Ljungh.

Dubbla ramträffar

Ja, i mellanperioden fick vi se en annan matchbild. HV71 tog över kommandot och dominerade mot ett uddlöst och temposvagt Växjö – och bortalaget fick utdelning, två gånger om.

Mattias Tedenby satte 2-0 när han fick på ett skott som gick ribba in, och det målet godkändes först efter videogranskning.

I slutet av perioden drygade Simon Önerud ut ledningen ytterligare när han hittade rätt från den vänstra tekningscirkeln. Christoffer Törngren stod för förarbetet och vann en sargduell innan han skickade pucken snett bakåt till målskytten.

HV71 fick spela powerplay två gånger i tät följd i tredje perioden, utan att lyckas utöka ledningen. I stället hade Växjö den bästa målmöjligheten när Brendan Shinnimin träffade stolpen i boxplay. Några minuter senare var det Peter Anderssons tur att pricka målramen.

Växjö valde att plocka ut målvakten Viktor Andrén när knappt åtta minuter var kvar av perioden. Men det var inget bra drag. I stället för en reducering skickade Markus Ljungh in pucken i den tomma målburen. Därmed gjorde nyförvärvet från Djurgården sitt första mål i nya klubben.

”Kul match att spela”

– Man måste ta läget när man får det, säger Ljungh, som medger att han har tänkt på att målen uteblivit.

– Det gick väldigt bra på försäsongen, men i serien har jag fått jobba hårdare. Jag har haft bra lägen, så det gäller bara att trycka dit dem. Det är bara att ta det hårda jobbet så lossnar det till slut. Jag har funderat varför jag inte har satt lägena. Det är skönt att ha hängt dit ett, nu släpper det förhoppningsvis.

Som helhet var detta ingen sprakande match, trots rivaliteten mellan lagen. HV71 tog en klar seger och vann för tredje matchen i rad, utan att spela på topp.

– Vi gjorde en stabil match försvarsmässigt och hade återigen bra boxplay, så det var en skön och stabil bortavinst. Det är inte många lag som åker hit och vinner med 4-0, det är starkt gjort, säger Ljungh.

– Vi vill bygga upp vinnarstreaken och bli bättre för varje dag. Vi vill ha ett boxplay som vi kan lita på, och i spelet fem mot fem vet vi vad vi kan.

En hel del tillresta HV-fans fanns på plats i Vida Arena och spelarna tackar för deras stöd.

– Det var en kul match att spela, det var bra tryck i arenan. Det var ett bra bortafölje, och vi kände av stödet. Det kanske inte har hunnit bli någon jätterivalitet mellan lagen än eftersom man inte har mötts i ett slutspel. Men det vore kul om det byggs upp något mellan fansen, säger Markus Ljungh.

JnyttTV: Presskonferens med båda lagens tränare och intervju med Robin Figren.