Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HV71 slutar gallra i ungdomslagen

Ingen gallring innan man fyller 15 år, och större möjlighet att hålla på med flera idrotter. Så ska idrottsklubbarna i Småland hålla kvar fler inom idrotten. – Vi tycker att det är jättebra, säger Christoffer Davidsson, ungdomsansvarig i HV71 till Jnytt. Där ska man nu gå ifrån den toppning som idag sker från 13 års ålder.

Nu ska fler unga kunna hålla på med sin favoritidrott längre upp i åldrarna.

Genom satsningen Samsyn Småland kommer idrottsföreningarna ta ansvar så att barn och ungdomar, upp till 15 år, ska kunna träna och spela matcher utan att riskera att sållas bort.

Det är Smålands förbund för fotboll, ishockey, basket, handboll, bandy och innebandy som gått samman i satsningen.

En av klubbarna som genom åren fått kritik för att gallra bort unga spelare är HV71. Nu ska det alltså bli ändring på det.

– Det beror på vad man menar med tidig gallring. Vi har valt en ny struktur när det gäller ungdomsverksamheten, där vill vi jobba bredare. I stället för att ha nivågrupper kommer vi ha två jämna träningsgrupper och tre jämna serielag. Vi gör inga förändringar i vår verksamhet. Vi tycker att man ska hålla på med fler idrotter i de här åldrarna, säger Christoffer Davidsson, ungdomsansvarig i HV71.

– Det är jättesvårt att satsa på olika idrotter, det krockar. Fler och fler idrottsklubbar erbjuder mer och mer träning, säger Davidsson som berättar att HV71 under försäsongen erbjuder fler träningar, men inte har som krav att barnen ska vara på alla.

Detta gör man, enligt Davidsson, för att framför allt kunna erbjuda de spelare som inte har andra idrotter fler träningar.

I U13 har man tre träningar i veckan under försäsongen, där ska spelarna vara på plats vid mist ett tillfälle. U14 stegras det till fyra pass där man ska vara på två träningar och i U15 ska man vara på tre av fem pass.

– Vi tycker att det har fungerat relativt väl, vi ser det som en förberedelse för ungdomarna. U16 sista i ungdomsåren. Där har vi hundra procent.

Samsyn Bankeryd

I Bankeryd har de lokala klubbarna, Bankeryds SK, IFK Bankeryd, Bankeryds Skid och MK Innebandy, och Bankeryds Basketklubb, också gjort gemensam sak och tagit Samsyn Småland ett steg längre.

Klubbarna har gått samman för att kunna organisera och planera träningstider så att barn och ungdomar ska kunna hålla på med mer än en idrott.

På onsdag kväll kommer föreningarna som medverkar i Samsyn Småland att träffas och då kommer man också att skriva på avtalet.