Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HV:s jättetalang uttagen till JVM

 
SHL 2019/20
Visa alla artiklar

HV71:s talangfulle målvakt Hugo Alnefelt blev, precis som väntat, uttagen i Sveriges trupp till junior-VM.

Efter HV71:s ispass i Kinnarps Arena på onsdagsförmiddagen var Hugo Alnefelt ovetandes om han skulle komma med i truppen till JVM.

– Jag har ingen aning, jag har gjort mitt och fokuserar på mitt. Sedan är det upp till coacherna att plocka ut vad de tycker är bäst. Jag vill inte ta ut något i förväg, sade Alnefelt, som inte har varit i kontakt med förbundskapten Tomas Montén på ett tag.

– Jag har inte pratat något med honom, hörde ingenting när han var här (matchen mot Örebro). Om det är positivt eller negativt får vi se.

Sju SHL-matcher

Det var i alla fall inte negativt. När Montén presenterade truppen på onsdagseftermiddagen var Hugo Alnefelt en av tre uttagna målvakter. De övriga är Jesper Eliasson, som är utlånad från Växjö Lakers till allsvenska Almtuna, och Erik Portillo som representerar Dubuque Fighting Saints i den amerikanska ligan USHL.

– Hugo var en av spelarna tog J18-guld i april, och han har fortsatt sin utvecklingskurva efter det. Han har varit bra i HV71 och haft en bra resa där. Han har kombinerat SHL med juniorhockey, och det känns optimalt. Han var med oss senaste turneringen i Finland och gjorde bra ifrån sig, sade Tomas Montén på presskonferensen.

Hugo Alnefelt har vaktat kassen i åtta SHL-matcher den här säsongen och har en räddningsprocent på 92,04. HV71-tränaren Stephan "Lillis" Lundh tog för givet att 18-åringen skulle komma med i truppen.

– Jag kanske är enögd, men för mig är han tokgiven. Finns det tre målvakter som är bättre än Hugo är det bara att gratulera. Det är större chans att det blir sju torsdagar i veckan än att han inte kommer med, sade han efter onsdagsträningen.

Lundh fick rätt, och HV-tränaren är mycket nöjd med Alnefelts säsong så här långt – både på isen och hur han förhåller sig till sin idrott.

"Inte på liv och död"

– Det har varit fantastiskt bra. Jag gillar alltid spelarna som har lite distans till det. Hugo är en riktig tävlingsmänniska men han är rätt avslappnad när han går av isen. Det känns som att han inte lever med huvudet i alla olika webbsidor och sådant, jag tror inte att han slukar det utan han är här och nu. Man påverkar sin framtid bäst genom att vara så bra som möjligt här, det gör att han har en mer avslappnad attityd. Det är inte på liv och död utan han tittar på vad han behöver korrigera. Sedan får man inte glömma att "Wille" (målvaktstränaren William Rahm) gör ett fantastiskt bra jobb med alla målvakter, sade han.

Sveriges första match i JVM är mot de regerande världsmästarna Finland på annandag jul. Övriga lag i gruppen är Schweiz, Kazakstan och Slovakien.

Den svenska truppen ska bestå av totalt tre målvakter, sju backar och 13 forwards, men tre platser lämnas ännu öppna.