Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tuff avslutning väntar HV71

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

HV71 har tappat sin kvartsfinalplats. Och de sista fem grundseriematcherna blir ett tufft test. Men laget ser fram emot utmaningen.

När säsongens andra runda av krisstämplar bara verkar vara ett poängtapp bort väljer – och måste – HV71 att se situationen på ett annat sätt.

– På ett sätt är det bra att vi har tuffa matcher kvar för att om vi vinner dem så förlorar ju lagen ovanför oss. Då har vi all chans i världen att klättra. Jag tycker det är en härlig utmaning och uppladdning inför det som komma skall, säger HV-profilen Simon Önerud.

HV71 har med fem matcher kvar av grundserien tappat den kvartsfinalplats som för bara några veckor sedan såg ut att vara närmare än serieseger än ett play-in. Laget har sju förluster på de åtta senaste matcherna när grundserien nu går in i sitt absoluta slutskede.

Och det är inte vilket motstånd som helst som väntar.

Laget inleder veckan med bortamatch mot serieledaren Luleå på tisdagskvällen. Därefter väntar ett dubbelmöte med rivalen och tabelltrean Frölunda på fredag och lördag. Serien avslutas med bortamatch mot Timrå och hemmamatch mot Linköping nästa vecka.

Önerud har förstås rätt. Ett par vinster och tabellen kan vara omstuvad ytterligare en gång. Men en förlust mot 90-poängslaget från Norrbotten samtidigt som övriga resultat går emot HV71 kan också innebära att laget är sex poäng från en sjätteplats med fyra omgångar kvar.

En uppgift som inte skulle vara helt omöjlig. Men inte heller särskilt enkel.

– Vi har nu fem matcher på oss att förbättra vår position. Det är helt greppbart och det är jäkligt skönt. Det är inga dussingäng vi möter men inga omöjliga lag att slå heller. Vi är gjorda av kött, blod och ben allihop. Vi fokuserar på vår prestation. Det är en liten knöl kvar som vi ska komma över, säger HV71:s tränare Stephan Lundh.

Då klubben legat topp-6 under en period har den senaste tidens tabellras också inneburit att mycket av snacket kring HV nu handlar om hur laget ska klättra uppåt igen.

Men SHL-åttan måste förstås också vinna matcherna för att hålla undan för lagen bakom. Det skiljer bara fem poäng ned till Brynäs som ligger precis utanför en play-in-plats.

För Önerud och hans lagkamrater ligger det stora fokuset på nästa match. Men det går inte heller att blunda för den situation som den femfaldiga SM-vinnaren försatt sig i.

– Alla vet vad vi har kvar att möta. Men vi kan inte tänka längre än nästa match eller tänka att vi ska ha si eller så många poäng efter det här. Vi ska försöka vinna varje match som är kvar. Säg att vi hade siktat på att ta nio poäng och så vinner vi tre raka. Då blir det lite antiklimax med två matcher kvar. Vi försöker vinna varje match, säger Önerud.

Och gällande vinster har HV71 också en rejäl chans att knipa några på slutet. Laget har ofta spelat bra mot de ”bättre” lagen i ligan.

Tisdagkvällens motståndare besegrades i början av säsongen. Och förra gången laget besökte arenan som en gång bar det klassiska namnet Delfinen blev det en övertidsförlust med 2–3.

Kan en match där HV71 är allt annat än förhandsfavoriter också bli den som bryter den tunga förlustsviten?

– Det är en perfekt utmaning att åka upp dit. Det är ett bra lag med bra försvarsspel och skickliga forwarder. Jag tycker det känns som en perfekt match för oss att få nu. Det har gått tungt med poängtagandet på slutet. Så förhoppningsvis kan vi åka upp och släppa lös allting direkt från start. Det är bara att köra och gå ut och försöka styra matchen direkt, säger Önerud.

JnyttTV. Mattias Tedenby inför Luleå borta och avslutningen på grundserien.

Läs även