Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Id-bedrägerierna ökar i coronatider - så skyddar du dig

Ett av de vanligaste bedrägeribrotten är id-bedrägerier, och under coronapandemin har det gjorts fler anmälningar än året innan. Jönköpings län tillhör Polisregion Öst, och där har det i år anmälts 1 318 bedrägerier. Detta visar färska siffror från Brottsförebyggande rådet, som försäkringsbolaget If har analyserat.

1 318 identitetsbedrägerier har anmälts i Polisregion Öst under årets sex första månader. Det motsvarar 51 anmälningar per vecka och det är ungefär lika många som under 2019. I landet som helhet syns däremot en uppåtgående tendens.

Sedan i mars, då coronapandemin drog in över Sverige, har det anmälts fler id-bedrägerier än 2019 under samtliga månader. Det handlar om sammanlagt drygt tio procent fler anmälningar i år än i fjol, enligt den preliminära statistiken. Detta samtidigt som övriga bedrägeribrott minskat.

- Bedrägerier är ett ökande problem i samhället. Att få identiteten kapad innebär att en bedragare använder dina personuppgifter på ett felaktigt sätt för att till exempel söka och utnyttja krediter, ta emot bidrag, teckna mobilabonnemang eller beställa varor. I många fall räcker enbart ett personnummer för att bedragaren ska få tillgång till stora delar av din privatekonomi, där du kan utsättas för stora problem, säger Jenny Rudslätt, skadechef If, i ett pressmeddelande.

I fjol var första året som Brottsförebyggande rådet statistikförde identitetsbedrägerier som en egen brottskategori och under 2019 anmäldes över 27 000 id-bedrägerier i hela landet. I Jönköpings län anmäldes 102 stycken. I Jönköping anmäldes 32 id-bedrägerier och i Mullsjö låg siffran på tre. I Habo anmäldes bara två id-bedrägerier.

De flesta bedrägerier sker vid köp av varor

Den vanligaste typen av identitetsbedrägeri sker i anslutning till köp av varor. I omkring en tiondel av samtliga anmälningar finns det en internationell koppling och vid drygt en tiondel av fallen är offret en äldre eller funktionsnedsatt person.

- Det går inte helt att skydda sig mot dessa bedrägerier, men det finns åtgärder att vidta för att förhindra ett brott och hjälp att få om det ändå sker. Viktigast är att se till att skydda sina uppgifter. Var försiktig med hur du lämnar ut personuppgifter och kreditkortsnummer. Se också till att ha lås på din fysiska brevlåda för att undvika brevstöld. Vissa hemförsäkringar gäller vid id-stöld. I dessa ingår juridisk hjälp för att till exempel avvisa olika krav samt rådgivning för att begränsa skadan och förebygga problem, säger Jenny Rudslätt.

Så kan du skydda dig

* Var försiktig med hur du lämnar ut ditt personnummer och kreditkortsnummer.

* Använd inte samma id och lösenord om du är inne på olika webbshoppar.

* Välj fakturabetalning före förskottsbetalning med kreditkort när du handlar på nätet.

* Virusskydda din PC. Undvik att klicka på länkar från okänd avsändare.

* Kontrollera att du får tillbaka ditt eget kreditkort vid till exempel taxiresor och restaurangbesök.

* Låna inte ut mobiltelefonen till okända.

* Lämna inte ut dina personuppgifter på telefon eller via mejl.

* Släng inte dokument med person- och kontouppgifter i soporna eller pappersinsamlingen.

* Lås din fysiska brevlåda för att undvika brevstöld.

* Som alternativ till fysisk brevlåda rekommenderas den digitala brevlådan Kivra.