Identitetsbedrägerier, det vill säga ett bedrägeri där bedragaren köper en vara eller tjänst, tar ett lån, eller liknande, med någon annans identitet, ökade kraftigt i januari månad i samtliga regioner förutom Bergslagen.

Störst ökning av identitetsbedrägerier hade region Syd med en ökning från 500 brott i december till 834 brott i januari, hela 67 procent. Region Bergslagen visade, som enda region, en minskning av dessa brott med 5 procent.

Ökningen kan delvis bero på att ett nytt tillvägagångssätt som uppstod i januari i år. Upplägget går ut på att du får ett sms från vad som verkar vara din bank.

Där står det att du är utsatt för ett bedrägeriförsök och uppmanas att ringa numret som angetts i sms:et. I samtalet, där nu bedragaren finns, uppmanas du att uppge till exempel personnummer och BankID och bedragaren använder dina uppgifter för ett köp.

Tips för att undvika bedrägeri

– Hälften av deltagarna i vår undersökning säger att de inte vidtagit några åtgärder för att minska risken att utsättas för en ID-kapning. Med några enkla åtgärder som att ha digital brevlåda och aldrig logga in på ditt BankID på uppmaning av någon annan så minskar du risken betydligt, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Den mänskliga faktorn är fortfarande stor vad gäller utsatthet men det finns flera saker att göra och tänka på för att slippa bli utsatt på identitetsbedrägeri:

1. Tryck inte på länkar i SMS eller e-post från myndigheter och företag där de uppmanar dig att lämna ifrån dig dina person- och kortuppgifter.

2. Logga aldrig in på ditt BankID eller bankdosa på uppmaning av någon annan.

3. Skaffa en digital brevlåda på skatteverket.se (för att snabbt se om någon tagit UC på dig).

4. Spärra din adress på Skatteverket och på Svensk Adressändring mot obehörig adressändring.

5. Använd aldrig öppna eller gratis nätverk för att utföra bankärenden.

6. Om du har blivit utsatt, kontakta banken för att spärra konton och BankID, polisen för att göra en anmälan, UC för att spärra ditt personnummer för kreditupplysning och ditt försäkringsbolag för att få hjälp.