Sofia Paldanius har beslutat sig för att sluta träna varje dag och sikta på nästa mästerskap. Nu lägger hon karriären, som en av Sveriges allra bästa kanotister, på hyllan.

– I takt med att min rygg blivit i stort sett bra så har andra saker fått en större prioritet och plötsligt var det självklart, säger hon i ett pressmeddelande.

Sofia Paldanius har varit en av landets allra bästa kanotister. Hon har medverkat vid fem OS och vunnit två EM-guld och tagit fyra VM-brons.

– Det har varit en helt fantastisk karriär; lång, framgångsrik, lärorik och rolig. Jag minns mina medaljer och de där fantastiska loppen då jag överraskade alla, ibland även mig själv, säger hon.

Sofia Paldanius förklarar att beslutet att lägga av är något som har vuxit fram under hösten.

– Jag har haft problem med en skada och kände att jag inte kunde leverera det jag ville och var besviken över det. Men då kände jag att jag inte ville sluta på ett sådant sätt. Under hösten har jag funderat mer över min framtid och jag bestämde då att jag skulle fundera fram till nyår. Nu är min rygg bättre och jag har landat i det här beslutet, säger Sofia Paldanius.

Hon förklarar att hon nu har fått perspektiv på saker och att hon nu bara känner sig nöjd över tiden som har varit.

– Det är nog svårt när man är mitt inne i det, men nu ser jag mer vad jag har åstadkommit och känner mig nöjd med det. Jag velade mycket under hösten och tyckte då att beslutet var svårt, men nu sista veckan så känns det bara bra.

Sofia Paldanius säger att hon framför allt kommer att sakna spänningen inför tävlingarna och den tillfredställelsen som detta har gett.

– Men jag kommer fortfarande att hålla kontakten med kanotklubben. Jag ska hjälpa till där och om jag blir sugen på att tävla så får jag väl göra det. I övrigt kommer jag att fortsätta träna för att må bra. Att träna blir lätt ett gift.

Sofia Paldanius vet ännu inte vad hon ska göra nu, men hon säger att hon har lite olika idéer.

– Visst blir det mer tid med familj och vänner och jag värdesätter det.

Du har en examen inom medie- och kommunikationsvetenskap. Är det något du kommer satsa på nu?

– Det finns absolut tankar åt det hållet. Att ha en utbildning och den här förankringen i verkligheten tror jag är bra. Men just nu tänker jag bara att det kommer att ordna sig. Jag är inte orolig.