Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inbrotten minskar – men tänk på detta i sommar

Ny statistik från Brå visar att minskningen av bostadsinbrott fortsätter. Men även om vi kommer att vara hemma mer än vanligt i sommar är det inte läge att slappna av, varnar experten.

Den nationella inbrottsstatistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att antalet anmälda bostadsinbrott minskade med 22 procent i april 2020 jämfört med i april 2019. Det här följer trenden av minskade inbrott som även sågs mellan 2018 och 2019, då antalet brott för helåret minskade med 3 procent.

– Det är betryggande att inbrotten fortsätter att minska, men det innebär inte att faran är över. Risken för inbrott finns alltid där, oavsett om man går till stranden i två timmar eller åker till Mallorca i två veckor, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

– Det finns även ”tillfällighetstjuvar”, personer som passar på att stjäla om de får chansen. Det är nu ett gyllene tillfälle att organisera Grannsamverkan när grannarna är mer på hemmaplan.

Grannsamverkan är ett organiserat samarbete mellan boende, fastighetsägare, bostadsrätts-föreningar och polisen som tillsammans hjälps åt att förhindra inbrott. Enligt den senaste utvärderingen av Grannsamverkan minskar inbrott med 36 procent i områden med Grannsamverkan.

Altandörren svag punkt

Bortsett från Grannsamverkan är det viktigt att själv vidta åtgärder och se om sitt hus. De vanligaste åtgärderna för att förhindra inbrott är att röja växtlighet runt huset, och att installera godkända lås i dörrar och fönster.

Kontrollera även altandörren, som är den svaga punkten i en villa och en vanlig inbrottsväg. Altandörren är ofta av sämre kvalitet och med lås som inte håller samma standard som huvudlåset. Ingången från altanen ligger dessutom ofta undanskymd och dold av grönska på baksidan av huset.

– Ska man lämna sitt hem vare sig det är för någon timme eller under en längre period bör man självklart se till att bostaden är låst men även ser bebodd ut. Du kan till exempel installera en timer på lamporna och se till att inte dra för gardiner och persienner.

– Lämna inte heller dina värdefulla saker framme och synliga utifrån, även om du bara ska bort en kort stund på dagen. De flesta inbrott sker under dagtid. Ställ gärna en tom mjölkkartong på köksbordet eller ha radion på i bakgrunden, tillfället gör ofta tjuven, säger Håkan Franzén.

Passa passet

Ofta stjäls mindre föremål som kan bäras med i en väska, såsom elektronik, smycken och kontanter. Även pass har blivit bland de mest stöldbegärliga sakerna i hemmet och värderas till tiotusentals kronor på svarta marknaden. I sommar, då svenskarna inte kommer att resa utomlands i lika stor utsträckning, bör man därför vara extra försiktig med passet.

– Det är svårt att gömma värdefull egendom i en bostad då tjuvarna är bra på att hitta platser vi tror är säkra, till exempel i frysen, längst in i kastrullskåpet eller bakom soffan. Så om man inte tar med sig egendom bör man göra sitt bästa för att överlista tjuven, säger Håkan Franzén.