Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ”Äldrevårdsmottagningar skall finnas på alla vårdcentraler”

Eva är drygt 85 år och maken Sven är skröplig och lite glömsk. Eva tyckte inte att hon fick bra hjälp på sin vårdcentral. Hon frågade mig om råd eftersom jag fortfarande jobbar lite i primärvården. ”Byt till en vårdcentral som har äldrevårdsmottagning” sa jag. I Jönköping/Huskvarna är Wetterhälsan, Wasa och Rosenhälsan tre bra alternativ.

”Det är fantastiskt bra!” sa Eva när vi sågs några månader senare. ”Vi får träffa samma läkare och samma sköterska varje gång! Och man har gott om tid och kommer till och med på hembesök!”

Eva och Sven hade bytt till vårdcentralen Wetterhälsan. ”Det kan inte vara bättre!”

Vi pensionärsorganisationer har i fyra år på olika sätt lobbat för att äldrevårdsmottagningar skall finnas på alla vårdcentraler. Så har det inte blivit. Men vid vår granskning av vårdcentralerna 2019 fanns det sex vårdcentraler i länet som var mycket bra för äldre.

Utöver de tre ovan även Unicare Apladalen i Värnamo, Aroma i Vetlanda och Rydaholms vårdcentral.

De senaste åren har många vårdcentraler varit fullt upptagna med att utveckla ”digitalvård” för att förbättra tillgängligheten. Vi får hoppas att man snart får tid att utveckla vården även för äldre!

Kjell Lindström

Distriktsläkare och distriktsordförande i SPF Seniorerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel