Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förtroendet för region ledningen är förbrukat

Vänsterpartiet deklarerade för en tid sedan att förtroendet för regionledningens förmåga, att reda ut förtroendekrisen under denna pandemi, är allvarligt skadat. Vänsterpartiet framförde också att vi kommer anse förtroendet helt förbrukat om ingen förändring sker. Nu har en viss tid förflutit och tyvärr ser vi ingen förändring i attityd från regionledningen vare sig gentemot personalen, de fackliga företrädarna eller för den delen den politiska oppositionen. Vi är inte beredda att acceptera det och därför deklarerar vi nu att förtroendet, för förmågan att reda ut denna förtroende- och personalkris, är förbrukat.

Vi menar att regionledningen spelar ett högt spel där personalens hälsa och förtroende är insatsen. Hela processen har kantats av taskig attityd gentemot den personal som ger allt och kämpar i frontlinjen. De skall helt enkelt hållas kort. Resultatet av det kommer både på kort och lång sikt innebära att duktiga medarbetare avslutar sin anställning. Det kommer också bidra till försämrad arbetsglädje, fler sjukskrivningar och på sikt också sämre vård. Alltså precis motsatsen till vad som borde vara målet med regionens personalpolitik.

Under hela processen har oppositionen fått arbeta i blindo. Vi har alltid fått reda på informationen sist av alla och det har inte funnits någon vilja att ha en dialog med oss. När regionen gjort utspel kring dåligt genomtänka och undermåliga förslag till ersättningar för personalen har oppositionen först kunnat ta del av detta i media. Man kan väl ändå tycka att det är rimligt att en så här viktig fråga samverkas både internt och externt innan det löper ut i media. Kanske hade oppositionen kunnat bidra med några kloka idéer och tankar. Men då krävs ju förvisso att intresset och viljan till dialog finns där. Tvärt om har det funnits ett motstånd till dialog och trots att regionen är en politisk styrd organisation, där regionstyrelsen är ytterst ansvarig arbetsgivare, har många i regionstyrelseledamöter inte tillåtits vara delaktiga i arbetet. Det är förunderligt.

Det senaste i raden av utspel från regionledningen anlände igår och trots att det under morgonen var ett sammanträde med regionstyrelsen så delgavs där ingen information till ledamöterna om detta. Inte ens när oppositionen krävde att få diskutera frågan om ersättning för flyttad eller delad semester utgick någon information till ledamöterna. Istället lades locket på.

Beskedet som kom igår är i sig besynnerligt. Enbart de som får sin semester flyttad från och med den 18 juni kommer att få någon ersättning. Alltså högst troligt ganska få. Vad hjälper det då att man tar i med 30 000 kronor i ersättning om bara ett fåtal får ta del av det. De flesta har redan fått sina semesterbesked och kommer därför inte se röken av några stålar. De få som får ersättning kommer högst sannolikt ha behövt förändra sin semester två gånger. Att det inte finns någon retroaktiv aspekt som gör att de som redan har behövt flytta eller stycka upp sin semester får någon ersättning för det är en smärre skandal. Ett slag i ansiktet. Det hade vi kunnat berätta om vi bara hade fått delta i någon dialog.

En bättre lösning hade varit att ge ersättning till de som fått sin semester flyttat eller delad innan den 18 juni. Sedan borde man givit ytterligare ett påslag för de som får sin semester förändrad efter detta datum eftersom det i de flesta fallen skulle innebära att de fått sin semester ändrad minst två gånger och därav hade det varit berättigat med ytterligare en ersättning.

Vänsterpartiet har flera gånger önskat blocköverskridande samtal för att diskutera denna viktiga fråga. Men det har varit nobben varje gång. Flera partier gömmer sig bakom att det är ”upp till parterna att diskutera” och glömmer samtidigt att det är regionstyrelsen som är ytterst ansvarig arbetsgivare, alltså helt uppenbart en av parterna.

Det rimliga vore naturligtvis att åtminstone behandla frågan i styrelsen och förmedla till den politiska viljan till de som företräder regionens som arbetsgivare i partsförhandlingarna. Men allt för ofta agerar regionen som en på pappret politiskt styrd organisation som helt saknar just politisk styrning.

Vänsterpartiets regiongrupp

2020-06-18

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel