Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konflikten löst: "Känns riktigt bra"

 
SDHL 2019/2020
Visa alla artiklar

Nu är konflikten mellan Damkronorna och Svenska Ishockeyförbundet löst. På tisdagen kom beskedet att parterna är överens om ett nytt avtal.

Konflikten inleddes i augusti, då 43 spelare i Damkronorna meddelade att de bojkottade både ett landslagsläger på Bosön och en femnationsturnering i Finland.

I den 43 spelare stora truppen återfanns fem spelare från HV71 – målvakten Anna Amholt, backarna Linnéa Andersson och Anna Kjellbin, samt anfallarna Hanna Olsson och Felizia Wikner-Zienkiewicz.

Sedan dess har bojkotten pågått och har även lett till att landslagsturneringen i Luleå i början av november fick ställas in.

Men nu är konflikten över. Arbetsgivaralliansen och Unionen har, i ett särskilt protokoll, löst ut de frågor som berör förutsättningarna och villkoren för spel i landslaget. Damkronorna drar nu igång säsongen på allvar med ett landslagsläger i november och en turnering i december.

"Känns riktigt bra"

– Det känns riktigt bra att vi nu äntligen på allvar kan komma igång med vår landslagssäsong. Vi kan nu med bra förutsättningar lägga fullt fokus på det sportsliga och göra allt vi kan för att spela en bra ishockey och så klart på att återta vår plats i VM:s högsta division nästa år, säger förbundskapten Ylva Martinsen i ett pressmeddelande från Svenska Ishockeyförbundet.

– För oss spelare har vi hela tiden sagt att det inte finns något större än att spela i vårt landslag. Det känns som att vi tagit viktiga steg i diskussionerna och att vi nu har fått bättre förutsättningar för att spela i Damkronorna. Nu vill vi inget annat än att tillsammans med Ylva Martinsen och de andra ledarna i Damkronorna se framåt och äntligen sätta igång resan mot revansch efter förra året. Vi ska spela i A-VM nästa år, säger Fanny Rask, flerfaldig spelare i Damkronorna och i AIK och med ett förflutet i HV71, i pressmeddelandet.

Fokus på att nå A-VM

Fullt fokus är nu på att återta platsen i VM:s högsta division kommande säsong.

Unionen är nöjt med att ett avtal har kommit till stånd. I det nya avtalet regleras förlorad arbetsförtjänst, försäkringar samt resor.

– Vi ser väldigt positivt på att ett landslagsavtal nu är på plats och att vi nu kan fokusera på att även få till ett kollektivavtal för spelarna i SDHL, säger Lukas Ringqvist avtalsansvarig inom idrotten på Unionen, i en kommentar.