Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

J-Södra ska undvika kollaps

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

En rejäl kollaps ska till för att J-Södra ska tappa greppet om ett räddat superettankontrakt. Men det är förstås inget som laget har i tankarna. – Vi är starka hemma och känner trygghet hemma på Vallen, säger försvaren Erik Moberg.

J-Södras försvar måste läcka rejält om laget ska trilla ned på kvalplats när Sveriges näst högsta division ska avgöras.

Men det är förstås inget som laget har planerat.

– Vi ska vinna matchen. Inget annat. Så tar vi det där ifrån, säger försvararen Erik Moberg.

Jönköpings Södra har superettankontraktet i egna händer när Boråslaget Norrby gästar Stadsparksvallen på lördagseftermiddagen. Gröntröjorna måste förlora med flera mål samtidigt som IK Frej förlorar med få mot Värnamo.

Ett tänkbart exempel för om J-Södra skulle halka ned på kvalplats är om gröntröjorna förlorar med 0–5 samtidigt som Frej bara förlorar med 0–1 mot Värnamo och Gais vinner sin match mot Falkenberg.

Detta scenario skulle innebära att J-Södra och Frej hamnar på samma målskillnad och lika många poäng. Men eftersom Täbygänget i det fallet har gjort fler mål hamnar det på rätt sida kvalstrecket medan J-Södra trillar ned till en av kvalplatserna då Gais, Frej, Värnamo och Norrby kliver förbi.

Vid seger eller oavgjort klarar sig J-Södra utan att behöva oroa sig för övriga matcher.

Och efter två raka segrar och en stark höst hemma på Stadsparksvallen är det ett Jönköpingslag med god form som förbereder sig inför omgång 30.

– På slutet har vi varit bra hemma. Vi har vunnit och spelat oavgjort. Vi är starka hemma och känner trygghet hemma på Vallen, säger Moberg.

Det är alltså inget fokus på tabellen och de olika förutsättningarna inför matchen för J-Södras mittbackskugge.

Men andra spelare kan förstås tänka i andra banor.

– Jag tror att om du har en hel grupp med människor är det säkert någon som hamnar där. Men jag hoppas inte det. För någonstans vet vi att om vi gör vårt så bör det räcka långt. Men det är viktigt att inte hamna i de tankarna, säger J-Södras tränare Andreas Brännström.

Därmed kommer det inte bli en strikt defensiv uppställning med sju eller åtta försvarare när matchen sparkas i gång.

– Nej, däremot kanske man som ledare har koll på de andra matcherna så att man kan ta olika beslut i matchen. Men det är en annan sak. Inför ska det inte vara något annorlunda, säger Brännström.

Och kanske kan J-Södra-bossen behöva ta några snabba beslut på lördag. Norrby kämpar – än mer än J-Södra – för att undvika kvalplatsen.

Laget har spelat in 33 poäng och är bara ett poäng före Värnamo på kvalplats och Gais precis ovanför strecket. En förlust i Jönköping skulle därmed kunna bli förödande för Boråslaget.

– De är också nere i skiten. Det kommer bli en tuff match. De har många duktiga spelare och ett bra lag. Det kommer bli en tuff fajt och det är bara att inse det och göra det bästa av situationen, säger Moberg.

JnyttTV. Hör J-Södras mittfältsgeneral Amir Al-Ammari inför den avslutande omgången.