Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

J-Södras chef: "Jag har sista ordet"

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

Andreas Jankevics är presenterad som ny sportchef i Jönköpings Södra. Det blev officiellt på dagens presskonferens. - Det är hedrande, säger Jankevics själv om utnämningen och att ta klivet in i föreningens nya roll.

Andreas Jankevics lämnade J-Södra 2010, men är nu tillbaka i föreningen. Detta som sportchef. Mycket har hänt i klubben under åren han har varit borta.

- Förutsättningarna här är otroligt mycket bättre och klubben har byggt under flera år och fortsätter med det, säger han och blickar ut över träningsplanen på Odensberg.

- En av delarna för mig i min roll är att vi ska ha bra förutsättningar för att kunna utveckla spelare, och en annan del är att skapa den ekonomi som krävs.

"Jag har sista ordet"

Han har högsta möjliga tränarlicens, och har tagit examen i civilekonomi. Jankevics är tydlig med att han "bara" är sportchef. Han kommer exempelvis inte sitta på bänken vid matcher.

- Christer är vår huvudtränare. Sen har jag sista ordet vid rekryteringar. Spelsätt ska givetvis vara inom våra ramar och i en sportchefsroll har jag såklart en kontrollfunktion, att se till så vi jobbar åt det hållet som vi tror är mest lyckosamt för föreningen.

- Det är ingen one man show. Det är viktigt att vi bygger upp en struktur om hur vi jobbar så det är många som delar på belastningen. Det är många som brinner för klubben och vill vara med och bidra, både de jag träffat tidigare och så blir det nya bekantingar.

Rollen blir förhållandevis ny

Sportchefsrollen blir förhållandevis ny i föreningen. Klubben strukturerade nyligen om och skapade en administrativ del som klubbchef Fredrik Ståhl basar över. Den sportsliga delen hade Jimmy Thelin ansvar för tills han lämnade klubben och skrev på för IF Elfsborg. Nu tar Jankevics över och ska ta klubben framåt.

- Det är en funktion som vi inte haft tidigare. Jimmy var totalansvarig, och per automatik har det blivit Christer efter det. Att vara huvudtränare för ett elitlag tar sin tid och att lägga till de andra rollerna som ingår för en sportchef klarar ingen fullt ut, och det har vi vetat om. Det krävs att någon jobbar heltid med att säkerställa kvaliteten på akademien, utveckla scoutingen och jobba med spelarköp, säger ordförande Mats Tidstrand.

Den rollen får Andreas Jankevics, som bygger vidare på den grund Jimmy Thelin lagt i den sportsliga delen.

- Olika människor ser fotboll på olika sätt. Thelin jobbade utifrån portugisiska Vitor Frades kaosteori med återupprepande av mönster. Mycket två mot en och tre mot två och jobba efter principer och kommunikation som nummer ett, säger Jankevics och menar att grunden nu ska förfinas.

- Fördelen för mig med min bakgrund till denna roll är att jag har hela den fotbollsmässiga kunskapen och den ekonomiska med min civilekonomexamen.