Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

J-Södras uppgift: Besegra Borås cowboys

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

Superettan ska avgöras. Då kan det smälla metaforiska revolverskott på Stadsparksvallen när J-Södra tar emot Norrby.

Jönköpings Södra ställs mot svensk fotbolls motsvarighet till Billy the Kid, Jesse James, Wild Bill Hickok och bröderna Dalton.

– Det är lite grann av superettans vilda västern-gäng. Det är väldigt upp och ned. De kan slå topplag och förlora mot bottenlag. Så det är ett av de lag som är svårast att analysera, säger J-Södras tränare Andreas Brännström.

Jönköpings Södra ställs mot Norrby från Borås i superettans sista omgång. Poäng räcker för att J-Södra ska rädda kontraktet i Sveriges näst högsta division. Vid förlust måste J-Södra åka på storstryk samtidigt som en hel rad andra resultat går emot för att det ska bli kvalspel för att hålla sig kvar i serien. (Du kan läsa mer om förutsättningarna här.)

– Även om vi gillar att spela fotboll så är det förhoppningsvis sista matchen. Det handlar om att fortsätta att göra det vi har gjort på hemmaplan den senaste tiden där vi har skapat en bra svit, säger Brännström.

– Där har vi fått en bra känsla och känner oss starka. Det vore fint att avsluta med en hemmaseger.

Starka hemma

Den senaste förlusten hemma på Stadsparksvallen för Jönköpings Södra var 1–3 mot Värnamo 13 augusti. Därefter har det blivit tre segrar och en oavgjord. I den senaste hemmamatchen mot Gais var gröntröjorna dominanta och vann rättvist med 2–0.

Segersviten förlängdes till två matcher – och därmed också stora chanser till räddat kontrakt – när Landskrona BoIS till slut straffades med 2–1 nere i Landskrona efter en medioker J-Södra-match som räddades av Jesper Svenssons kyliga avslut från elva meter på tilläggstid.

– Tittar vi på senaste hemmamatchen så är vi väldigt aggressiva och dominanta runt mittplan. Det bör inte vara så stor skillnad på hemma- och bortaplan. Men det har det faktiskt varit. Vi behöver fundera på hur vi kan få till det i flera matcher, säger Brännström inför serieepilogen.

Men även om J-Södra varit starka på Stadsparksvallen under hösten väntar en tuff match mot Norrby. Boråslaget jagar också ett nytt kontrakt.

Inför matchen ligger lördagens gäster en poäng ovanför Värnamo på kvalplats och Gais på precis rätt sida strecket.

Norrbys hot

Och laget – som leds av den tidigare HFF-tränaren Mohammed Ali Khan – har ett par konkreta hot som J-Södra måste hantera.

– Jag har själv haft Richard Yarsuvat i Dalkurd som vann skytteligan då. Han är kanske seriens bästa kontringsspelare. Så där får vi passa oss när vi tappar boll, säger Brännström.

Fast även om boråsarna kan hota gröntröjorna kommer laget med lite extra självförtroende inför den avgörande matchen efter det sena avgörandet i Skåne för en vecka sedan.

– Om du tänker vår bortaresa hem från Borlänge (förlust med 2–3 efter sen kollaps mot Brage) … Man kan tänka att det bara är en match som man vinner eller förlorar. Men det krävs rätt mycket mentalt för att resa sig och ta två raka segrar som vi gjorde i det läget som vi var. Där ska spelarna ha en eloge för att de orkade samla ihop sig och plocka fram det när det gällde som mest. Efter de två segrarna är det lite lättare för alla här uppe på Odensberg tror jag, säger Brännström.

JnyttTV. Hör Amir Al-Ammari inför serieavslutningen.