Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag ger mig aldrig"

En byggtvist kring Degerfälle leder till överprövning i både länsrätt och miljödomstol. En handläggare vid Örnsköldsviks plan- och miljökontor anklagas för jäv.

Lars Åberg vill bygga ett hus på sin tomt i Degerfälle men Örnsköldsviks kommun säger blankt nej. Byggplanerna har lett till en infekterad tvist där ord står mot ord – Lars Åberg menar att han blir motarbetad av kommuntjänstemännen. De å andra sidan menar att de är "väl tillmötesgående".

– Det är horribelt hur handläggningen på plan- och miljö fungerar. De har bestämt sig för att jag inte ska få bygga trots att jag har gjort miljökonsekvensbeskrivningar och allt annat de bett mig om, säger Lars Åberg.

Historien rör framför allt strandskyddsdispens, allmänhetens möjlighet till strand – vilket Åbergs bostadsbygge sägs försämra.

På tomten finns det redan ett båthus och Åberg vill bygga ett bostadshus.

– Båthuset har jag tänkt riva. Bostadshuset kommer att hamna längre upp. Det innebär att allmänheten får det ännu bättre. Det finns inga rimliga skäl till varför jag inte ska få bygga.

Till historien finns även en fråga om jäv – en kommunhandläggare anses vara partisk.

– En granne till den sökande är släkt med den ursprungliga handläggaren. För att ta det säkra före det osäkra så frikopplade vi denne från ärendet, säger Sonja Eliasson, chef för bygglovsverksamheten på plan- och miljöförvaltningen, och fortsätter:

– Jag kommer att driva det här ärendet till regeringsrätten om jag så måste. Jag ger mig aldrig! säger Lars Åberg.