Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättesatsning på ny utbildning

I en satsning ifrån Region Jönköpings län och vuxenutbildningsenheten i Jönköpings kommun har en ny utbildning till badmästare utvecklats. Utbildningen ska täcka den bredd som badmästaryrket har och fylla i den växande brist på badmästare som växer i länet.

Vuxenutbildningen i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att utveckla en särskilt badmästarutbildning för att bemöta en båda nuvarande och kommande brist inom yrket på alla badhus i länet. Utbildningen är utvecklad av utbildningsföretaget MoA lärcentrum i Jönköping och finns nu att söka fram till den 12 juni via vuxenskolan på Jönköpings kommuns hemsida.

Utbildningen börjar den 13 augusti och sträcker sig till cirka ett år och innefattar både specialutbildning och lärlingspraktik. Jnytt träffade representanter från Regionen, Vuxenskolan, MoA lärcentrum och badmästare när de presenterade utbildningen.

– Jag tror att det har varit en bristvara i säkert tio år nu. Jag har ju fått anställa många i friskvårdsbranschen för att sedan utbilda dem vidare i yrket, säger Roger Limnell, föreståndare för Mullsjösimhall och representant för länets alla badchefer.

Ett växande bristyrke

Alla parter är rörande överens om att badmästare för närvarande är ett bristyrke i hela länet och riskerar att hamna i en större riskzon med framtida pensioner. En stor anledning kan ligga i för dålig marknadsföring av yrket.

– Det finns en oro bland alla badchefer i länet med utbildad personal och speciellt nu till sommaren. Över hela länet så kan man troligen klara sin grundbemanning och om det inte skulle uppfyllas, så skulle man behöva förkorta någon öppettid som man egentligen inte vill. Det är en service inrättning som skulle behöva fler medel för att hantera det. Men det är inga tvivel på att det är ett brist yrke både nu men också i framtiden, säger Eva Gunnarsson från kommunal utveckling i Regionen.

Bredd utbildning

Utbildningen täcker en bredd från utbildning i teknisk rengöring, gym och vattenpassinstruktör och simlärare med mera för bemöta bredden som badmästaryrket innefattar. Badhus som plats har även under åren genomgått förändringar.

– När det är god arbetsmarknad så är det en större rörlighet. Badhus och simhallar har också förändrats då det nu inte bara en plats man tränar på utan också hänger i och har därför blivit en social plats också. Där märker vi att simkunnighet inte heller är en självklarhet utan det krävs en kompetens för det, fortsätter Gunnarsson.

– Utbildningen är byggd utifrån barn- och fritidsprogrammet. Tillsammans med MoA har vi utvecklat fram utbildningen utifrån barn och fritids-programmets kurser, men också från verksamheterna själva, fortsätter Camilla Serrander som är studie och yrkesvägledare på vuxenutbildningsenheten i Jönköping kommun.

"Det finns behov hur man kommunicerar"

I utvecklingen av utbildningen har flera olika faktorer vägts in bland annat i att se till de sociala aspekterna av yrket.

– Det finns behov hur man kommunicerar med människor och bemöter människor i service men också i andra situationer. Det kan vara precis vad som helst och är en kärnpunkt i utvecklingen i utbildningen, där vi till exempel har tagit in sociologi men också hantering av olika typer av funktionsvariationer, säger Marie Jildestedt från MoA lärcentrum.

Utbildningens första vända i augusti kommer erbjuda 10 platser men kan tänkas öka med tiden om antalet sökande fortsätter växa. Utbildningen kan man hitta på kommunens hemsida via Vuxenutbildningen.