Jönköpings IK, med derbysegern mot Mullsjö senast i ryggen, inledde hemmamatchen mot Linköping på absolut bästa sätt. Redan efter 18 sekunder gjorde Rickard Hessmer 1-0. Östgötarna kvitterade efter 6:47, men bara en knapp halvminut senare var det hemmaledning igen. Detta när Joel Wadsten satte bollen i nät. JIK såg ut att få med sig en ledning till paus, men Adam Zetterström kvitterade med 48 sekunder kvar att spela.

Den andra perioden var inte en jämn period. Gästande Linköping, tabellfyra inför matchen, körde över JIK.

– Det börjar väl helt okej i första och vi har 2-2. Sen i andra blir vi helt nedtryckta och det står 2-6, suckar Gustav Johansson efter matchen.

För ja, efter 13:08 av mittperioden hade bortalaget gått från 2-2 till 2-6. JIK hade vid ställning 2-5 en straff, men Emil Nilsen kunde inte överlista gästernas målvakt.

Efter målet till 2-6 bytte JIK målvakt och Alexander Gustafsson debuterade i SSL när han ersatte Gustav Jansson.

Det målmässiga raset satte såklart hemmalaget i en tuff sits inför matchens tredje period.

– Vi kommer in inför tredje och säger att vi ska spela med högre press och det ger ju viss effekt och vi får in några bollar. Men vi räcker inte riktigt till, även om vi gör det okej i slutet, säger Gustav Johansson.

Bra start på tredje

JIK fick trots allt en bra start på tredje perioden. Först räddade inbytte målvakten Alexander Gustafsson ett friläge och strax senare gjorde Martin Glimberg mål efter en läcker soloprestation. Gustav Johansson satte även 4-6 i powerplay innan fem minuter var spelat av tredje.

– Jag gick en bra pass och det var bara att trycka dit den, säger Johansson om sitt mål.

Den spänning som då uppstod fick sig en törn när Linköping gjorde 4-7 efter 6:10, också det målet kom i powerplay. En minut senare blev det även 4-8.

Men JIK gav sig inte, Otto Weidman gjorde 5-8 och med drygt fyra och en halv minut kvar att spela valde hemmalaget att ta ut målvakten. Laget reducerade då även till 6-8. JIK hade ett par chanser att reducera ytterligare, men fler mål blev det inte och JIK förlorade matchen.

– Inför tredje sa vi att det var alldeles för dåligt. Vi ligger för lågt ner och har inte bollen, de pressar ner oss och vi ska testa att kliva lite. Vi vet att deras backar inte är lika bra som deras forwards och vi sa att vi kör lite högre press och det gav effekt, det var tråkigt att det inte var så tidigare, menar Gustav Johansson, vars lag åtminstone gjorde lite match av det i tredje.

– Det var relativt mycket folk här idag och det är klart vi måste visa lite hjärta. Vi gör det bra i slutet, men det räcker inte till och det är tråkigt.

Jnytt-TV: Jakob Olofsson Adelin ger sin syn på matchen.